Gülhan DEMİRCİ/MERSİN, () - MERSİN'de yaşamlarını sürdürmeye çalışan Suriyeli ailelerin küçük çocukları da çöplerden atık toplayarak aile bütçelerine katkı sağlıyor.
Yaklaşık 300 bin Suriyeli mültecinin bulunduğunu kentte, Suriyeli çocuklar gece ya da gündüz sokaklarda dolaşarak çöplerden plastik ve kağıt atık topluyor. Kentin en işlek caddelerinde trafik yoğunluğu içinde konteynerleri karıştırdıkları için hayatlarını da tehlikeye atan çocuklar, dinlenmek için kaldırım üzerinde yatıyor. Boyundan büyük konteynerlere tırmanabilmek için birbirlerinden destek alan çocuklar, aile ekonomisine destek olabilmek için topladıkları plastik ve kağıt malzemeleri satıyor. Yaşları 5 ile 12 arasında değişen çocuklar, günlük ortalama 15 lira kazanıyor.
Sokak Çocukları Derneği Başkanı Sabahat Aslan, Suriyelilerle birlikte kent sınırları içinde yaklaşık 4 bin çocuğunun bir şekilde sokakta çalıştığını söyledi. Özellikle Suriyeli çocukların büyük sorunlar yaşadığına dikkat çeken Aslan, şöyle dedi:
"Çocuklar dil bilmediği ve sokakta çalıştığı için çok ciddi tehdit altında. Bu çocuklar sadece geçimlerini sağlamak adına sokağa itiliyor. Bu çocuklar tüm gün sokaklarda olduğu için eğitim alamıyor, suça bulaştırılıyor, madde kullanıyor. Tüm günlerini sokakta yaşayarak sokağın bir takım risklerini yaşıyor. Çöp toplayan çocuklar aile bütçelerine katkı sağlamak için sabahın erken saatlerinde uyanıp geç saate kadar bütün çöplerini karıştırıyor. Bu hem çocuklar hem de kent için tehlike. Ortak bir akıl ve dayanışma ile bu sorun çözüme kavuşturulmalı."
Çöpten topladıkları malzemeleri hurdacılara satarak evlerine ekmek götürmeye çalıştıklarını belirten çocuklar ise, "Sabah erken saatlerde çıkıp hava kararana kadar her yeri geziyoruz. Çöpten çıkan atıklar bizim ekmek paramız oluyor" dedi.

FOTOĞRAFLI