Türkiye Bankalar Birliği (TBB), karşılıksız çek adedi, Ocak’ta yüzde 9 azaldı, tutarı ise yüzde 5 arttı.
Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin açıkladığı verilere göre; Ocak 2015 dönemindeki karşılıksız çek adedi, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9 azalırken, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin tutarı ise yüzde 5 oranında artış gösterdi. Ocak 2015’te bankalara ibraz edilen 1,5 milyon adet çekin parasal tutarı 44 milyar TL oldu. Önceki yılın aynı dönemine göre bankalara ibraz edilen çek adedi yüzde 20, çek tutarı ise yüzde 4 oranında azaldı. Aynı dönemde, parasal değeri 1,6 milyar TL olan 47 bin adet çeke ise karşılıksız işlemi yapıldı.
Ocak 2015 döneminde karşılıksız çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı, adet olarak yüzde 3,2 ve tutar olarak yüzde 3,7 oldu. 2014 yılı sonunda bu oranlar, adet olarak yüzde 2,9 tutar olarak yüzde 3,3 idi. Ocak 2015 itibarıyla adet olarak en fazla karşılıksız işlemi yapılan 5 il, sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa oldu. Tutar olarak en fazla karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bulunduğu illerde ilk sırada yer alan İstanbul’u, Bursa, Ankara, Adana ve Antalya izledi.
Ocak 2015 itibarıyla tutar olarak karşılıksız işlemi yapılan çeklerin, ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu il, yüzde 12 ile Bursa oldu. Bu ili, yüzde 8,8 ile Adıyaman, yüzde 8,6 ile Batman, yüzde 7,8 ile Adana, yüzde 7,2 ile Muş takip etti. Tutar olarak en düşük karşılıksız çek oranına sahip iller ise Sinop, Çankırı ve Kilis oldu.