Ordu Üniversitesi (ODÜ), Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Ordu Ziraat Odaları ile ortaklaşa yürütülen ve DOKAP tarafından desteklenen ‘Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Serbest Sistem Yumurta Tavukçuluğu’ projesi kapsamında 500’ü aşkın üreticinin başvuruda bulunduğu belirtildi.
Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Doç. Dr. İsmail Durmuş tarafından hazırlanan proje Altınordu, Fatsa, Perşembe, Ünye, Gölköy, Akkuş ve Ulubey ilçelerinde başarılı bir şekilde uygulanıyor. Başvuruları kabul edilen 60 üretici aktif olarak üretim yaparken 20 üreticinin kümes kurulum işlemlerinin devam ettiği bildirildi.
En az 1200 metrekare yeşil alan bulunan arazi üzerinde 300 tavuk kapasiteli kümes yapımı ve yarka maliyetinin 20 Bin TL civarında olduğu projenin bölgenin yaygın geçim kaynağı olan fındık üretimi yanında ek gelir imkanı doğurması ile köyden kente göçün azaltılması noktasında olumlu katkı sağlaması bekleniyor.
GİRESUN’DA DA UYGULANACAK
Bu arada 1 Mart 2015 tarihi itibari ile yürürlüğe giren yeni protokol kapsamında söz konusu proje Giresun’da da uygulanmaya başlanacak. İmzalanan protokol kapsamında ODÜ, DOKAP ve Giresun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü işbirliği ile Giresun’da projenin üreticilere tanıtımının yapılması kararlaştırıldı. Tanıtım çalışmalarının ardından proje kapsamında üretim yapmak isteyen üreticilere kümes yeri planlamasından tavuk beslenmesine, sağlıklı yumurta üretiminden uygun depolama şartlarına, biyogüvenlik ilkelerinden tavuk hastalıklarına kadar üreticinin ihtiyaç duyacağı tüm konularda teknik destek ve eğitimler Ordu Üniversitesi tarafından verilecek. Giresun ilinde Birlik ve Ziraat Odaları tarafından projenin organizasyonunun sağlanması, tanıtım ve eğitim faaliyetleri sonrası ilk etapta 25 üretici ile eş zamanlı olarak üretim faaliyetlerine başlanması planlanıyor.
ODÜ Rektörü Prof. Dr. Yarılgaç, Ordu’da uygulamaya koydukları projenin hem Ordu’nun ekonomik olarak kalkınmasına, hem de üniversite ile halkın bütünleşmesine katkı sağladığını vurguladı. Yarılgaç, “DOKAP, Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Ziraat Odalarının da katkılarıyla başarıya ulaşan projenin, komşu ilimiz Giresun için de şimdiden hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.