Ergün AYAZ/İZMİT(Kocaeli), ()- KOCAELİ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde felç geçiren yetişkin hastalar ile 'Serebral palsili' (beyin felci) çocuklar, 'Müzikoterapi' adı verilen müzikli ve danslı yöntemle tedavi ediliyor. Kocali Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Erbil Dursun bu uygulama ile çocukların müzik dinleyip, vurmalı çalgılar çalıp dans ettiğini ve her hastanın klinik durumuna göre önemli yararlar sağlandığını söyledi.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı'na bağlı Yahya Kaptan Semti'nde bulunan İzmit Rehabilitasyon Merkezi'nde (İREM) felç geçirmiş yetişkin hastalar ile serebral palsili çocuklar, müzikli ve danslı terapi oluyor. Müzikli tedavi yönteminde hastanın ruhsal ve fiziksel sağlığını korumak için müziğin kullanıldığı bir programı kapsıyor. Terapi kapsamında çocuklar müzik dinliyor, vurmalı çalgıları çalıyor ve dans ediyor.
Kocali Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erbil Dursun serabral palsili çocuklardan oluşturdukları bir orkestra olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:
"Çocuklarımız perkisyon aletlerini müzik eşliğinde çalışıyorlar. Bir program kapsamında çocuklarımızın fiziksel yetenekleri artıyor, hem de mental fonksiyonlarında gelişme oluyor. Ayrıca dans terapi, salsa ve tango gibi dans programlarımız var. Bunları genelde yetişkin felçli hastalar için kullanıyoruz. Dansla tedavi ardından hastalarımızın denge ve kordinasyon yeteneklerinde gelişme gözlüyoruz. Yetişkin hastalarımızda oluşturduğumuz Türk Müziği korosu var. Tüm bunlarında etkilerini incelediğimiz çeşitli bilimsel çalışmalar başlattık."
"HAFIZA, KONSANTRE GELİŞİMİ OLUYOR"
Müzikoterapi uygulanan hastaların hafıza, konsantre gelişimleri olduğunu söyleyen Erbil Dursun konuşmasını söyle sürdürdü:
"Nörolojik hastalıkları olan serabral palsi çocuklar, inme geçirmiş yani beyin felcine bağlı hastalarda bu terapiyi kullanıyoruz. Bir çok norolojik hastalıkta da kullanabilir bu terapi şekli. Rehabilitasyon; çok uzun ve çetin bir yol. Müzikle tedavi; uyguladığımız tedavilerden sadece bir tanesi. Uygun hastalara uygun şekilde verilecek olan bu terapilerden her hastanın klinik durumuna göre faydalar sağlamak mümkün. Müzikoterapi bir enstrüman çalmak, dans etmek, müzik dinlemek bunların hepsi müzikoterapi içersinde. Bunlarla ugraşanlarda dikkat, hafıza, konsantre gelişimi ve fiziksel gelişim olacaktır. Tedavileri bireysel ve gurup terapileri olarak planlıyoruz." 

FOTOĞRAFLI