TESKOMB Genel Başkan Vekili Hünü: - "Bu olanaklar hem esnafa hem de piyasaya hareketlilik getirecek. Esnafın büyük sermayeli şirketler karşısında rekabet edebilmesi için bu tip destekler gerekiyordu" - "Tüm bu açıklamalar hükumetin esnaf ve sanatkara olumlu bakışının devam ettiğini gösteriyor"

İZMİR (AA) - Türkiye Esnaf ve Kefalet Kooperatifleri Merkez Birliği (TESKOMB) Genel Başkan Vekili Salahaddin Hünü, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı yeni kredi olanakları sayesinde esnafın büyük sermayeli şirketlere karşı rekabet gücünü artırdığını belirtti.

Hünü, AA muhabirine, Başbakan Davutoğlu'nun bugün TESKOMB Yeni Türkiye Buluşması toplantısında yaptığı konuşmada esnafa yönelik krediler için çeşitli müjdeler verdiğini bunlar içinde en önemlisinin Halk Bankası kredilerinin faizlerini karşılama miktarının 150 milyon lira artırılması olduğunu ifade etti.

Birlik olarak bu yıl için 600 milyon lira öngörülen Halk Bankası kaynağının 100 milyon lira artırılması talebine Başbakan Davutoğlu'nun üzerine ilave ederek yanıt vermesinin sevindirici olduğuna işaret eden Hünü, "Bunun için banka bütçesine 750 milyon lira kondu. Biz bu kaynakla esnafa 12-13 milyar lira kredi dağıtırız. Bu olanaklar hem esnafa hem de piyasaya hareketlilik getirecek. Esnafın büyük sermayeli şirketler karşısında rekabet edebilmesi için bu tip destekler gerekiyordu. Allah razı olsun demekten başka yapacağımız bir şey yok" diye konuştu.

TESKOMB olarak esnaf ve sanatkara verdikleri 12,5 milyar liralık kredinin halen kullanımda olduğunu, yeni olanaklarla birlikte bu miktarın yeni yılda 17-18 milyar liraya yaklaşacağını da aktaran Hünü, son 12 yılda kullandırdıkları kredi miktarının da 40 milyar lira civarında olduğunu kaydetti.

-Ustalara sıfır faiz

Türkiye'de kaybolmaya yüz tutmuş çok sayıda meslek ve zanaat bulunduğunu, bu alanlarda ustaların faaliyetlerini sürdürmesi için özendirici çalışmalar yapılmasına rağmen finansal yetersizlikler nedeniyle yeteri kadar başarı sağlanamadığına değinen Hünü, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Başbakan Davutoğlu'nun açıkladığı destekle Türkiye'de ilk kez korunması gereken, kaybolmaya yüz tutmuş mesleklere sıfır faizli destek getirildi. Bu birçok Avrupa ülkesinde gördüğümüz, bizim de ülkemizde olmasını istediğimiz bir destekti. Buna biz de birlik olarak kullandırdığımız kredilerden masraf almayarak destek olacağız. Bu ustalarımız ne kadar kredi alıyorlarsa o kadar geri ödeme yapacaklar.

Öte yandan ülkemizde esnaf desteklenirken ustalık konusu bugüne belirleyici değildi. Bugün açıklanan programla ilk kez 3 yıllık ustalık belgesi bulunanların yeni iş yeri açmaları halinde sıfır faizli kredi imkanı getirilecek. Bu da esnafımız için fevkalade güzel bir haber. Tüm bu açıklamalar hükumetin esnaf ve sanatkara olumlu bakışının devam ettiğini gösteriyor."