Konyaaltı Belediyesi "Tuz Kullanımı ve Kanser Günü"nde kanserin etkin şekilde halka anlatılması ve kanser hastalığına karşı farkındalık oluşturulması amacıyla eğitim semineri düzenledi.
Konyaaltı Belediyesi Ahmet Tunç Salonu’nda düzenlen seminerde konuşan Dr. İlkem Güleç Öztürk, sebze ve meyveden zengin bir diyet, sigarasız yaşam, düzenli fiziksel aktivite ve sağlıklı vücut ağırlığının korunması ile kanser gelişiminde yüzde 40’lara varan bir azalma sağlanabileceğini belirtti. Dr. Öztürk, "Bu da her yıl dünyadaki 3-4 milyon yeni kanser vakasının önlenmesi anlamına geliyor" dedi.
Türkiye’de akciğer kanserini takiben, meme ve prostat kanserinin sıklıkla görüldüğüne dikkat çeken Dr. İlkem Öztürk, erken tanı ile özellikle bazı kanser türlerinin ortaya çıkışının önlenebildiğini kaydetti. Bazı insanlarda, böbreğin tuz atma kapasitesinin sınırlı olabileceğini ve gereğinden fazla tuz alınmasının, hipertansiyonun ortaya çıkmasına veya hipertansiyonun tedavisinde başarısızlığa yol açabildiği de vurgulayan Dr.Öztürk, "Sağlıklı yaşam kurallarından biri de günlük sodyum ihtiyacını karşılayacak şekilde tuz tüketmektir" diye konuştu.
Günlük sodyum ihtiyacının 2 bin 400 miligram olduğunu ve bu miktarın günlük 5 gram civarında tuzla karşılanabildiğini de sözlerine ekleyen Dr. Öztürk, besinlerin içinde bulunan doğal tuzun (sodyum) bireylerin günlük ihtiyacını karşıladığını da vurguladı.