BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin dün Kıbrıs’ta Rum lider Anastasiadis ve KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu ile görüşmesinin ardından müzakerelerin yeniden başlaması konusu Rum basınında geniş yer buldu.
BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, dün sırasıyla Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile bir araya gelirken Kıbrıs Türk ve Rum basını bu yöndeki haberlere geniş yer verdi. KKTC’de yayın yapan Kıbrıs, “Müzakereler başlıyor” başlığı ile manşetinden verdiği haberde KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun Nisan ayında müzakerelerin yeniden başlayacağının duyurulacağını söylediğini belirtti. KKTC’de müzakerelerin Nisan ayı içerisinde başlaması beklentisi yer alırken, Güney Kıbrıs’ta müzakerelerin Mayıs ayı içerisinde başlamasının beklentisi bulunduğu kaydedildi. Güney Kıbrıs’ta yayın yapan Fileleftheros, “Müzakerelere Mayıs Ayında Dönüş-Eide Ankara’nın Navtex’i Yenilemeyeceğini ve Barbaros’u Geri Çekeceğini Teyit Etti” başlıklı haberinde, Türkiye’nin Navtex’i yenilemeyeceği ve Barbaros gemisinin bölgeden ayrılacağı şeklindeki önkoşul altında Kıbrıs sorununa ilişkin, bir süreden beridir askıya alınan müzakerelerin, mayıs ayında yeniden başlaması beklentisinin bulunduğunu yazdı. Ada’da bulunan ve liderlerle dün bir araya gelen BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, Rum Yönetimi’ne, bu teyide Türkiye’nin uyacağını ve bunun sürecin tekrarlanmasına yol açacağı şeklinde teyitte bulunduğunu yazan gazete Eide’nin, Navtex’in sona ereceği 6 Nisan’dan sonra ve KKTC’deki seçimlerden önce görüşmeler gerçekleştirme ihtimali konusunda Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in ağzını yokladığını belirtti.
Habere göre Anastasiadis, Eide’ye, 19 Nisan’dan önce bir görüşmeyle, seçimlere bu veya bir şekilde, müdahale ettiğinin addedilmesini istemediğini belirterek bu nedenle bunun mayıs ayında yapılmasına atıfta bulundu. Gazete, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun ise “Kamuoyu önündeki açıklamalarından ortaya çıktığı şekliyle, sürecin, seçimlerden önce başlamasını uygun gördüğü” yorumunda bulundu. Eide’nin, Türkiye’nin Navtex’i yenilemeyeceğine bağlı olarak, Kıbrıs sorununda iyi bir konjonktürün bulunduğunu düşündüğünü yazan gazete, Eide’nin ayrıca, doğal gaza ilişkin fiyatlarla uluslararası durum ve ENI-KOGAS’ın cesaret verici olmayan bulgularından dolayı iki tarafın müzakerelere geri dönmesi için de zaman çerçevesinin oluşturulduğunu düşündüğünü belirtirken bu düşüncesini, Anastasiadis’le gerçekleştirdiği görüşmede dile getirdiğini bildirdi. Gazete aynı haberinde hükümetin, ENI’nin teknik nedenlere dayanan arasına ilişkin olarak enerji planlarını durdurmayacağını net bir şekilde dile getirdiğini yazdı. Habere göre bir kaynak gazeteye yaptığı açıklamada enerji alanındaki, dün, bugün ve ileriki günlerdeki gelişmelerin, Eide’nin Ada’ya gelişine denk gelmiş olabileceğini, bunun da Hükümetin, enerji planlarını askıya almayacağını açıklaması için kendi mesajını verme fırsatını yarattığını söyledi.
Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis ise yaptığı açıklamada, enerji planlarının normal bir şekilde devam edeceğini, bu gidişata yönelik olarak ileriki günlerde başka önemli kararların da açıklanacağını ifade etti. Hristodulidis açıklamasında ayrıca Türkiye’nin, Güney Kıbrıs’ın egemenlik haklarına mutlak şekilde saygı duyduğunu göstermesi gerektiğini savundu. Hristodulidis, müzakerelere katılımlarının askıya alınması kararından önce var olan o dönemdeki koşulların yaratılması gerektiğini de belirtti. Gazete BM’nin, gerçekleştirdiği görüşmelerden, sürecin, eylül ayında kaldığı yerden devam etmesini istediğini, buna eş zamanlı olarak görüşmelerin hızlandırılmasını da öngördüğünü belirtti. Habere göre Anastasiadis’le yapılan görüşmede Anastasiadis, zaman takvimini kabul etmediğini ayrıca Barbaros gemisinin geri gelmesi durumunda müzakerelerin askıya alınacağını dile getirdi. Politis gazetesi, Eide’nin, Cumhurbaşkanı Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile gerçekleştirdiği görüşmelerde yeni öneriler getirmediğinin görüldüğünü, müzakerelerin başlamasının beklendiği yöntemleri ele aldığını yazdı.
Öte yandan BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, twitter hesabından, “Kıbrıs sorunundaki müzakerelerin ilkbaharda başlaması yönünde iyimser” olduğu şeklinde mesaj attığı kaydedildi.