Menopozun kanser tedavisinin etkisiyle yumurta rezervi düşen ya da yumurta sayısının normalin altında olduğu kişiler ile ailesinde erken menopoz öyküsü bulunanlarda daha genç yaşlarda ortaya çıkabildiğini belirten Memorial Antalya Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Sorumlusu Op. Dr. Batu Aydınuraz, doğurganlığı korumak amacıyla embriyo, yumurtalık ve yumurta dondurma işlemleri yapıldığını belirtti.
SAĞLIK BAKANLIĞI İZNİ
Memorial Antalya Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Sorumlusu Op. Dr. Batu Aydınuraz, daha öncesinde sadece ciddi bir cerrahi operasyon geçirecek, kemoterapi veya radyoterapi görecek olan hastalarda yumurtalık dokusu ve yumurta hücresinin dondurulabilmesi söz konusuyken; Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı yeni yönetmelikle bu izin kapsamı genişletilerek, artık düşük over rezervi tanısı konulmuş veya erken menopoz riski olan, henüz doğum yapmamış tüm kadınların, yumurta veya yumurtalık dokularını dondurma uygulamasından yararlanabileceklerini belirtti.
EMBRİYO DONDURMA EVLİ HASTALARA UYGULANIYOR
Embriyo, yumurta hücresi ve yumurta dokuları dondurma işlemlerinin birbirinden farklı olduğunu kaydeden Op. Dr. Batu Aydınuraz, “Embriyo dondurma, yalnızca evli hastalarda uygulanabilmektedir. İşlem bir tüp bebek tedavisidir. Kısırlıktan korunmada en başarılı yöntemdir. Çünkü dondurulup çözülen embriyo başına gebelik oranları, yüzde 45-50 düzeyindedir” dedi.
EVLİ OLMAYAN ERİŞKİN HASTALAR İÇİN
Evli olmayan erişkin hastalar için eğer rezerv azlığı varsa yumurta hücresi dondurma (oosit) işleminin düşünülmesi gereken bir seçenek olduğunu belirten Op. Dr. Batu Aydınuraz, “İşlem aynı embriyo dondurmada olduğu gibidir. Tek fark yumurta toplama işleminden sonrasıdır. Embriyo dondurmada sperm ile döllenip saklanan yumurtalar burada döllenmeden dondurulmaktadır. Yumurta dondurmada, tüp bebek tedavilerinde olduğu dışarıdan verilen hormon iğneleriyle çok sayıda yumurta üretilmesi sağlanır” diye konuştu.
Tedavinin reglin 2 veya 3’üncü günü başlayıp, yaklaşık 8-10 gün sürdüğünü, olgunlaşan yumurta hücrelerinin ameliyathanede özel iğnelerle toplanarak embriyoloji laboratuvarına ulaştırıldığını belirten Aydınuraz, şunları söyledi:
"Burada mikroskop altında değerlendirilen, yeterli olgunluk ve kalitede bulunan yumurta hücreleri, özel kitler ve protokoller kullanılarak dondurulur. Kullanılacakları tarihe kadar -196 derecede saklanır."
"YUMURTA HÜCRESİ YERİNE YUMURTA DOKUSU DONDURULABİLİR"
Dışarıdan hormon vererek yumurta gelişiminin uygun olmadığı vakalarda yumurta hücresi yerine yumurta dokusunun da dondurulabildiğine dikkat çeken Aydınuraz, “Embriyo ve oosit dondurma için zamanı olmayan veya tıbbi olarak buna engel bir durumu bulunan hastalar ile çocuk çağı kanser hastalarında düşünülmesi gereken bir seçenektir” dedi.
İşlemin uygulanacağı kişinin doktoruyla birlikte karar verdikten sonra uygun tarih ve saatte genel anestezi altında, laparoskopi yöntemiyle yumurtalık dokusunun alındığını ifade eden Op. Dr. Batu Aydınuraz, yumurta hücrelerinde olduğu gibi yumurta dokularının da özel kitler ve protokoller yardımıyla dondurularak kullanılacakları tarihe kadar yine -196 derecede saklandığını söyledi.