Özgür ARSLAN / İstanbul, () - YARGIÇLAR ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Murat Arslan ve birliğin eski başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu beraberindeki bir heyet ile Cumhuriyet Gazetesi'ne destek ziyaretinde bulundu.

Cumhuriyetin ilkeli duruşunu bedel ödeyerek gösterdiğini ifade eden Eminağaoğlu, Avrupa Parlementosu'nun Türkiye'deki basın özgürlüğüyle ilgili kınama kararı hakkında da değerlendirmelerde bulunarak, "Basın üzerindeki baskılar nedeniyle kendimizi ancak Avrupa'ya bakınca görüyoruz. Türkiye'de neler yaşanıyor halk buradaki yayın organlarından doğrudan görebilmeli. AB biz kendimizi Türkiye'den göremediğimiz için o resmi bize oradan gösterdi. Bu basın özgürlüğü yönünden çıkarılacak bir derstir. Keşke kendimizi bizzat Türkiye'den görebilseydik. Türkiye'yi Türkiye'den görebilmek özgür basınla mümkündür. Bu anlamda özgür basının yanında olmamız gerekiyor" dedi.

Eminağaoğlu hükümetin halkın doğru bilgilenmesinden çekindiğini savunarak, "Ancak halkın doğru bilgilendiği yerde serbest iradesi ile demokrasiye biçim vermesi mümkün olabilir. Bugün basın neden baskı altında tutuluyor? Halk doğru bilgilenmesin, iktidarın bilgilendirilmesiyle hareket etsin. İktidarın kaygısı bu. Halk doğru bilgilenirse kendilerinin orada olamayacağını, halkın tavır koyacağını bildiği için halkın doğru bilgilenmesini engellemek anlamında basın etki altında tutulmaya çalışılıyor" dedi.

"KİMSEYE DİKENSİZ GÜL BAHÇESİ BIRAKMAYA NİYETİMİZ YOK"

İfade özgürlüğünün çağdaş demokrasilerin vazgeçilmez değeri olduğunu basın özgürlüğünün de bunun en önemli parçası olduğunu ifade eden YARSAV Başkanı Murat Arslan ise "Ancak çağdaş demokratik devletlerde olabilecek bu ifade özgürlüğü kavramı maalesef biz de her geçen gün daha totaliterleşen bir rejim olduğundan dolayı maalesef biz de ifade özgürlüğü kavramı bunların sözcüklerinde yer yok. Biz de bir yargı örgütü olarak her zaman bu mücadeleyi verdik. İfade özgürlüğü, yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesiyle birlikte en önemlilerden birisi ve bu mücadeleyi hep verdik. Dolayısıyla Türkiye'de her ne kadar her geçen gün çok daha baskılara maruz kalsakta biz kimseye dikensiz bir gül bahçesi bırakmaya niyetimiz yok" şeklinde konuştu.

 

FOTOĞRAFLI