6 Mart Pazartesi günü gerçekleşen Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan toplantıda alınan kararları kamuoyu ile paylaştı. Son Kabine toplantısında deprem bölgesindeki vatandaşların KOSGEB borçlarından, depremzedelere yapılacak yardımlara, kısa çalışma ödeneğinden nakdi ücret desteğine kadar pek çok konuda atılacak adımlar karara bağlandı. İşte son Kabine toplantısında (6 Mart 2023) alınan kararlar ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları….

SON KABİNE TOPLANTISINDA HANGİ KARARLAR ALINDI? 

Kabine toplantısı 6 Mart Pazartesi günü Beştepe’de Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapıldı. 15:30’da başlayan toplantı yaklaşık 4 saat sürdü ve 19.30 sularında sona erdi. 6 Şubat 2023 Pazartesi günü Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 46 bin 104 kişinin hayatını kaybetmesine, yüz binlerce kişinin yaralanmasına ve yüz binlerce binanın oturulamaz hale gelmesine neden olan deprem toplantısının ana maddesi oldu.

Kabine toplantısında depremin açtığı hasarın yanı sıra depremden etkilenen vatandaşlar ve şehirler için neler yapılacağı gibi konular ele alındı…

6 MART 2023 KABİNE TOPLANTISI KARARLARI

Kabine toplantısının ardından kameralar karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları şu şekilde:

''Kalkınma ajanslarımızın tüm kaynaklarını afet bölgesi şehirlerine aktararak devlet katkısını en üst seviyeye çıkartıyoruz. 250 milyar liralık kredi paketine 100 milyar lira daha ilave ettik. Deprem bölgesindeki işletmelerin KOSGEB'e olan 2023 borçlarını, felakette hayatını kaybeden işletmecilerimizin tüm borçlarını siliyoruz.

Depremde ağır hasara uğrayan yerlerde dükkanlarını hemen faaliyete geçirmek isteyen esnafa 250 bin liraya kadar yüzde 7,5 faizli kredi veriyoruz. Kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği uygulamalarını da devreye alıyoruz. Toplum yararına çalışma programıyla istihdamı özellikle ihtiyaç sahibi ailelere öncelik vererek 50 bin kişiye çıkartıyoruz. Çocuklarımızın eğitiminin aksamaması için de gayret gösteriyoruz. İllerin ve okul binalarının durumlarına göre ilk ve orta dereceli eğitim kurumlarımızı açmaya başladık.

İnsanlarımızın barınma taleplerini karşılarken diğer ihtiyaçlarını da ihmal etmiyoruz. 1 milyon 61 binden fazla depremzedeye hanebaşına 10 bin lira acil yardım ödemesi yaptık.

Dört haftanın sonunda arama kurtarma çalışmalarını tamamladığımız barınma ve gıda sorunlarını çözdüğümüz bir yere geldik. Yıkık ve acil yıkılacak olan hızla enkazını kaldırılmamız gereken 50 bin bina var.

244 bin konutun ve 75 bin köy evinin inşasına başlamaktır. 22 binin inşasına geçilmiştir. 405 bini konut ve 83 bini köy evi olmak üzere toplamda 488 bin yeni hane yaparak vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Kamu binalarını da öncelik sırasında göre yine TOKİ eliyle yapacağız. Yeni yerleşim yerlerine yüksekliği 3 veya 4 katı geçmeyecek, yerel mimariye uygun şekilde başlı başına yaşam alanı olarak tasarlıyoruz. Hak sahiplerine konutlarını 1 yıl içinde teslim etmeyi hedefliyoruz.

TOKİ vasıtasıyla 500 bin konut 1 milyon altyapılı arsa ve 50 bin işyeri projesiyle milletimizin huzuruna çıkmıştık. Depremde yıkılan şehirlerimizi yeniden kaldırma sürecini de TOKİ vasıtasıyla yaparak ülkemizin elindeki imkanı en iyi şekilde değerlendireceğiz. Tüm yıkımları, tüm zararları telafi etme kararlığına sahibiz.''

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.