Zafer TOKUŞ- Aziz GÜVENER/ADAPAZARI (Sakarya), () - SAKARYA'nın Karasu İlçesi'nde Karadeniz açıklarında bir asır önce battığı iddia edilen Osmanlı devletine ait ait yolcu vapurları Neveser ve Rehber için arama çalışmaları başlatıldı. Karadeniz açıklarında dalgıçların yaptığı ilk dalışlarda bazı buluntular ortaya çıktı. Karasu Belediyesi tarafından yürütülen araştırmalarda, Osmanlı Devletine ait 2 yolcu vapuru enkazının Sakarya Nehri'nin denizle buluştuğu Yeni Mahalle açıklarında olduğu yönünde bilgilere ulaşıldı. Osmanli Devleti döneminde vapurla yolcu taşıyan Neveser ve Rehber vapurları olduğu tahmin edilen ve yaklaşık 100 yıl önce bölgede mayına çarparak battığı öne sürülen vapurların batıklarını  bulmak için belediye çalışma başlattı.
Karasu Belediyesi bir dalgıç ekibi kurarak, Karadeniz'in belirlenen bölgelerinde aramalara başladı. İlk dalışlarını gerçekleştiren Sakarya Arama Kurtarma Eğitim Merkezi dalgıçları, önemli bir bir buluntuya ulaşamadı. Ekip yaptıkları ikinci dalışta ise gemi batığına benzer bazı örneklere rastladı. Dalgıç Bekir Yücel, ikinci dalışta gemi kalıntısına benzer yaklaşık 8 metre büyüklüğünde bir cisme rastladıklarını ifade ederek, "Dalış noktamız derindi. Ancak bir tabakayla karşılaştık. Dalışların devam etmesi gerekiyor. Aranılacak olan bölgede net dalışlar yapacağız. Bir karartı var. Bu bölgeyi tararsak büyük bir ihtimal o karartıdan bir şeyler çıkacağını tahmin ediyorum. Buranın biraz daha açık halinde dalış yaparsak net bir veri alırız. Sert bir tabakaya rastadık. Kumun altında olabilir" dedi.
DALIŞ TURİZMİNE KAZANDIRACAĞIZ
Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu, yapılan arama çalışmaları sonucu bu 2 gemiyi bularak turizme kazandırmayı hedeflediklerini belirterek şunları söyledi:
"İlçemiz sınırları içerisinde bulunan Osmanlı İmparatorluğu'na ait Neveser ve Rehber adlı geminin yerlerini tespit etmek için bugün dalgıç arkadaşlarla bunu gerçekleştireceğiz. İnşallah tespit edersek bu batıkların yerini dalış turizmine kazandırmak için çaba sarf edeceğiz. Hitler'in U-20 adlı denizaltısı da Karasu sınırları içerisinde. Yaklaşık karadan 2 kilometre açıkta 24 metre derinlikte bulundu. Dalış turizmine kazandırıldı. Yerli ve yabancı dalgıçlar gelerek bu denizaltına dalıyorlar." Başkan İspiroğlu, Osmanlı kaynaklarında batıkların bu bölgede bulunduğu yönünde bilgilerin olduğunu da kaydederek, "Osmanlı kaynaklarından batıkların bu bölgede olduğu özellikle Sakarya Nehri ağzına çok yakın yerlerde bulunduğu, burada da dört beş batığın tespit edildiği, bunların Rehber ve Neveser adlı gemilere ait olup olmadıklarını tespit edeceğiz" diye konuştu.
Karadenizin Karasu kıyısından yaklaşık 3 mil açıkta yapılan arama çalışmaları ise dalgıçlar tarafından sürüyor.   FOTOĞRAFLI