Bakanlar Kurulu kararı ile charter uçuşlarına verilen yakıt desteğinin yıl sonuna kadar uzatılmasının olumlu etkilerini Antalya’da görmeye başladıklarını belirten Avcı, “Önümüzdeki yıl da benzer teşviklerin devam etmesinde yarar görüyoruz” dedi.

TBMM’de milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Avcı, Türkiye’ye charter uçuşlarıyla turist getiren seyahat acentelerine uçuş başı 6 bin dolarlık yakıt desteğinin ilk olarak 1 Nisan-31 Mayıs 2016 tarihleri arasında verildiğini vurguladı.



Bakanlar Kurulu kararıyla Antalya Gazipaşa-Alanya, Antalya, Muğla Dalaman, Muğla Milas-Bodrum, İzmir Adnan Menderes ve Kütahya Zafer havalimanlarının iniş gerçekleştirilecek meydanlar olarak destekleme kapsamına alındığını hatırlatan Avcı, uçaklara verilen desteğin daha sonra önce 31 Ağustos’a, ardından da yıl sonuna kadar uzatıldığını kaydetti.

Uçuş desteğinin etkilerini özellikle Antalya’da görmeye başladıklarını dile getiren Avcı, “Önümüzdeki yıl da benzer teşviklerin devam etmesinde yarar görüyoruz” dedi.

Charter uçuşlara verilen destek ve Rusya’nın charter seferlere uyguladığı yasağın kaldırılmasıyla bu ülkeden Antalya’ya gelen turist sayısında hareketlilik yaşandı.

Bu kapsamda 2- 30 Eylül arasında kente büyük bölümü charter olmak üzere 918 uçak indi, önümüzdeki 2 ayda da 607 yeni uçuş daha yapılması bekleniyor.

Antalya’ya, 2 Eylül’den sonra charter ve tarifeli uçuşla 153 bin 400 Rus turist geldi. 607 yeni uçuşla 130 bin Rus turistin daha Antalya’ya gelmesi bekleniyor.

Turizm sektörü temsilcileri, eklenecek yeni charter seferlerle birlikte Rusya’dan yıl sonuna kadar gelecek turist sayısının 300- 350 binlere ulaşabileceğini öngörüyor.

‘TEMMUZ 2018 TARİHİNE KADAR DEVAM ETMELİ’
Avcı’nın açıklamaları turizmcileri de heyecanlandırdı.

Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Murat Ersoy, “Bize göre şimdi ilan edip teşviklerin Temmuz 2018’e kadar devam etmesi gerekiyor. O zaman sağlıklı bir yapıya ulaşır. Ondan sonra gerek olmayacağını düşünüyoruz. Ama teşviklerin son açıklanması, etkisini azaltıyor. Bunların önceden duyurulması gerekiyor. Erkenden açıklansın ki, Türkiye’yi tur operatörleri ve tarifeli havayolları planlama dışı bırakmasınlar” diye konuştu.

‘TEŞVİKLERİN SÜRMESİ SEKTÖRE KATKI YAPACAK’
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık da Bakan Avcı’nın turizm sektörüne ilişkin konuşmasını çok olumlu bulduğunu, sektöre verilecek desteklerin çok önemli olduğunu belirtti.

Sektörün sıkıntılı bir süreç yaşadığını vurgulayan Osman Ayık, “Turist sayısı ve finansman açısından teşviklerin önümüzdeki yıl da bir şekilde devrede olması çok önemli katkılar yapacaktır” değerlendirmesinde bulundu.