Halk Eğitimi Merkezi Rehberlik Servisi tarafından her ay gerçekleşen seminerler kapsamında ‘Fiziksel Aktivite ve Diyabet‘ semineri gerçekleştirildi.
Toplum Sağlığı Merkezi Obezite Danışmanlığı Biriminde görevli Eğitim Hemşiresi Nadide Bablı ve Diyetisyen Ziya Köşger tarafından Halk Eğitimi Merkezi’nde görevli usta öğretici ve kursiyerlere yönelik eğitim verildi. Seminerin açış konuşmasını yapan Halk Eğitim Merkezi Müdürü Aziz Özbilgiç yaparak, “Kurum olarak açtığımız kurslarla her yaştaki vatandaşlarımız ve özellikle yetişkinlere yönelik desteğimiz devam etmektedir. Bu kapsamda kursiyer ve usta öğreticilerimize kurs dışında her ay bir program çerçevesinde değişik sosyal kültürel ve eğitici bir seminer düzenleyerek onları hayata ve geleceğe hazırlamayı amaç edinmekteyiz” dedi.
Nadide Bablı seminerde, “Bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesinde, fiziksel aktivitenin yararları konusunda toplum bilincini oluşturmak, yaşamın her alanında ve her yerde (okul, ev, işyeri) toplum genelinde fiziksel aktiviteye katılımı artırmak, sağlıklı beslenme, obezite ve diyabet hastalıklarının önlenmesinde yaşam tarzı değişikliklerini teşvik etmek ve tuz kullanımının azaltılması sağlamak amacıyla Halk Eğitim Merkezi kursiyerlerine yönelik Toplum Sağlığı Merkezi Obezite Danışmanlığı Birimi tarafından eğitim düzenlenmiştir.
Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel hareketsizlik, dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır. Son yıllarda ülkemizde, özellikle kentsel bölgelerde çocuk ve gençler arasında ayaküstü beslenmenin (fast-food) sıklıkla tercih edilen bir beslenme şekli olduğu görülmektedir. Ayaküstü beslenme, enerjisi yüksek, doymuş yağ asitleri ve tuz içeriği zengin, ancak posa içeriği, A ve C vitaminleri ve kalsiyum yönünden yetersiz olup, sıklıkla yetersiz ve dengesiz beslenmeye neden olmakta, obezite, kalp-damar hastalıkları, diyabet gibi kronik hastalıkların oluşma riskini artırmaktadır.
Obezitenin artmasına neden olan önemli faktörlerden biri de hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşmasıdır. Teknolojik gelişmeler sayesinde rahat yaşamaya alışılması, otomobillerin sayısının günden güne artması, merdiven yerine asansör kullanılması, ayrıca beslenme konusundaki bilgisizlik, hatalı besin seçimine, yanlış hazırlama, pişirme ve saklama yöntemlerinin uygulanmasına neden olmakta ve beslenme sorunlarının boyutlarının büyümesine yol açmaktadır. Düzenli fiziksel aktivitenin sağlıklı yaşam tarzının temel unsuru olduğu bilinmekte, fiziksel aktivitesi artmış bir toplumda, sağlık harcamalarının önemli düzeyde azalacağı ve ülke ekonomisine çok büyük katkısının olacağı kabul edilmektedir” dedi.