Prof. Dr. Orhan Kural, Zonguldak’ta ÇEKÜD davetlisi olarak çevre bilinci ve israfı anlattı.

Prof. Dr. Orhan Kural, Zonguldak’ta Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKÜD) ‘ün düzenlediği programda öğrencilerin çevre bilincini artırmak ve israfı azaltmak konusunda bilgilendirme semineri verdi.

Türkiye’de farklı kişiliği ve ‘çevreci profesör’ lakabıyla bilinen İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden İşletmeciliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural, Zonguldak’ta öğrencilere çevre bilincini artırmak ve israfı azaltmak konusunda 1,5 saat süren bilgilendirme semineri verdi. Seminere Milli Eğitim Şube Müdürü Enes Şenol, ZİMDER Başkanı Hüdaveri Şen, Zonguldak Eğitim Bir Sen Başkan Yardımcıları Muzaffer Yıldız, Abdülkerim Kıran, Zonguldak Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü İbrahim Cansız, Zonguldak Sosyal Gelişim Derneği (ZOGED) Başkanı Hüseyin Kurt, Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKÜD) Zonguldak Temsilcisi Mehmet Çakmak, çok sayıda öğretmen ve öğrenci katıldı.

Prof. Dr. Orhan Kural tarafından Eğitim Seminerinde başta sigara olmak üzere, tüm kötü alışkanlıkların insanlara ve çevreye verdiği zararların boyutları anlatıldı. İsrafın önüne geçerek tasarrufa yönelmenin ülke açısından da çok önemli olduğu anlatılan seminerde, her şeyin yerinde ve doğru kullanılması gerektiği vurgulandı.

Zonguldak Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansta öğrencilere israfın çok zararlı olduğunu anlatan Kural, konuşmasının başında öğrencilerden ‘fastfood’ gibi yeme tarzından ve ‘gazlı içeceklerden uzak durmalarını, bir kuşun ölümüne sebep olabileceğinden yere sakız atmamalarını, sıcak havalarda sokak hayvanları için su kapları bırakmalarını, doğa ve çevreye karşı daha duyarlı olmalarını ve çevreyi kirletmemelerini isteyerek, rastgele ve önemsemeden atılan bir küçük pilin bir ton suyu kirlettiğini anlattı.

Kural, "Bu zamana kadar 81 İlde, dünyanın 256 ülkesinde 4 bin konferansa katıldım , dünya rekoru bendedir. Geldiğim konferanslardan bir kuruş para almıyorum. Tek amacım var. Her türlü kötülükten uzak durulmasını istiyorum. Babam Milli Eğitim Müdürüydü o öldükten sonra onun kıyafetleriyle hayatımı sürdürdüm israf olmasın diye. Tüketim topluluğu üzerine yapacağım konferanslar devam edecek. Herkes kafasını yastığa koyduğu zaman kendine şu soruyu sorması gerek: Bugün toplumsal sorumluluk için ne yaptım? Bunu kendinize sorar düşünürseniz siz kazanırsınız. Geçen gün İstanbul Teknik Üniversitesi'ne (İTÜ) bir çocuk geldi Justin Bieber olmaz olası. Kanadalı bir çocuk için bütün üniversite kilitlendi. Bütün sınavlar iptal oldu. İTÜ önemli bir üniversitedir. Pasaportunu bile vermedi ben olsaydım pasaportunu vermeyen bir insanı uçağına bindirip geri gönderirdim ne işi var pasaportunu vermeyen bir insanın benim ülkemde. Giderken de şöyle dedi: 'Türk kızları ter kokuyor' işte biz böylelerine değer veriyoruz ve onlar bizim sırtımızdan para kazanıyor. Gözlerinizi kapatıp açınız. Dünyada 6 milyon ekmek çöpe gitti. Afrika'da 2 çocuk açlıktan öldü. Dünyada her yıl yaklaşık 1,5 milyon insan kirli sudan bulaşan hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. Müslümanlık sadece Cuma namazında camilerde boy göstermekle olmaz" dedi.

Programın ardından Zonguldak Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü İbrahim Cansız, öğrencilere seminer veren Prof. Dr. Orhan Kural’a teşekkür ederek Zonguldak hatırası olarak ‘Emanet” adlı okul dergilerini hediye etti. Daha sonra ise Prof. Dr. Orhan Kural, programa katılanlara kitaplarını imzaladı.