Yavuz KUŞDEMİR/ UŞAK, ()- UŞAK'ta, 7 Haziran seçimlerinde mevcut 2 milletvekili sayısında 1 kayıp veren AK Parti, MHP'ye kaptırdığı koltuğu, 22'nci Dönem Milletvekili Dr. Alim Tunç ile geri aldı. 16 yıl aradan sonra MHP'den milletvekili seçilerek partisinde yüzleri güldüren Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz ise, 5 ay yaptığı milletvekilliğine veda etti. CHP'nin ikinci sıra milletvekili adayı Uşak eski Belediye Başkanı Ali Erdoğan'la kentte birinci parti olma hedefi, oylarda yüzde 3'lük artıştan ileri gitmedi. Ancak CHP'de mevcut milletvekili Özkan Yalım, yerini korudu.
Uşak'ı 2002 yılından bu yana, 7 Haziran genel seçimlerine kadar mecliste iki milletvekili ile temsil eden AK Parti, Atatürk'ün ölüm yıldönümünde bir gazeteye ‘Olmasaydın da Olurduk' ilanı veren Eyüp Gökhan Özekin'i ikinci sıradan aday göstermesiyle bir milletvekilliğini kaybetti. Yaşadığı kaybı 1 Kasım'da yapılan genel seçimlerde telafi etmek ve ikinci milletvekilini yeniden meclise taşımak isteyen AK Parti, yapılan tüm seçimlerde aday adayı olan ancak sıralamaya giremeyen deneyimli siyasetçi 22. Dönem Milletvekili Doktor Alim Tunç'ta karar kıldı. Tunç'un siyasi tecrübelerinden faydalanan AK Parti, yaptıkları seçim çalışmalarında doğru bir isme yer verdiğini seçim sonuçlarında gördü. 7 Haziran'daki seçimde hezimete uğrayarak bir milletvekilliğini MHP'li Durmuş Yılmaz'a kaptıran AK Partililer, Tunç'un siyasi tecrübelerinden yararlanarak sonucu lehine çevirdi.
7 Haziran seçimlerinde 89 bin 16 oy alan AK Parti oyunu 105 bin 992'ye çıkararak oy oranında yüzde 8.57 artış sağladı. 65 bin 346 oya sahip CHP ise yüzde 2 oranında oy artışı ile oyunu 69 bin 188'e çıkardı. 63 bin 796 oya sahip MHP, yüzde 27.9 olan oy oranında yüzde 9.7'lik büyük kayıp yaşadı. Seçmenden 41 bin 346 oy alan MHP, 1 milletvekilini kaybetti. MHP'deki büyük oy kaybı, AK Parti ve CHP'ye yaradı. 1 Kasım seçimlerinde AK Partili Avukat Mehmet Altay ve Doktor Alim Tunç, CHP'li işadamı Özkan Yalım meclise gitti.
MHP'Lİ YILMAZ, BU DEFA ANALİZ YAPMADI
16 yıl aradan sonra Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz rüzgarı ile Uşak'ta milletvekili çıkaran MHP'lilerin Türkiye genelindeki büyük oy kaybı Uşak'a da yansıdı. MHP Uşak Teşkilatı AK Parti'den aldığı bir milletvekilini, yeniden AK Parti'ye kaptırdı. Durmuş Yılmaz'ın rüzgarı MHP'ye 5 ay heyecan yaşattı. Durmuş Yılmaz, kısaca yaptığı seçim değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi:
"Milletimizin kararına saygı duyuyorum, herhangi bir analiz yapmak istemiyorum. Ben de dahil tüm milletimize seçimler hayırlı uğurlu olsun."
16 yıl aradan sonra son 5 ayda milletvekili çıkarmanın sevincini yaşayan MHP Uşak İl Teşkilatı ise sessizliğe büründü.
CHP'DE BEKLENEN OLMADI
Uşak'ta CHP tabanının tepkisine rağmen ikinci sıradan aday gösterilen Uşak eski Belediye Başkanı Ali Erdoğan'ın rüzgarı CHP'de yüzde 3 oranında oy artırdı. CHP'liler, Uşak'ta "Ali Erdoğan'la birinci parti olacağız, iki milletvekili çıkaracağız" diyerek çıktığı seçim çalışmalarında parti tabanının oylarını kaybetti. Erdoğan'ın CHP'ye taşıdığı oylarla kentte küçük de olsa oy artışı sağlayan CHP, seçimi mevcut milletvekili Özkan Yalım'ın yeniden seçilmesiyle noktalandı. CHP Uşak İl Başkanı Ferit Celal Güray, "Yapılan seçimlerde halk iradesini ortaya koydu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yanlış politikaları ve çözüm önerisi göstermemesini halk cezalandırdı. AKP ise devlet kaynaklarını insafsızca kullanarak adaletsiz bir yarışla öne geçti. AK Parti, ekonomik yönden halkı kendine bağlayarak vatandaşın geçim sıkıntısından yararlandı. Eşit şartlarda yarışsa sonuç bu şekilde olmazdı. Bu sonuçlara saygı göstermek zorundayız. Bir dahaki seçimde eksiklerimizi değerlendirerek çok iyi bir çalışma sergileyeceğiz" dedi.
"BAHÇELİ'YE TEPKİ AKP'NİN EKMEĞİNE YAĞ SÜRDÜ"
1 Kasım genel seçimlerinde MHP Lideri Bahçeli'ye karşı oluşan tepkinin AK Parti'nin oylarını arttırdığını öne süren CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım ise, "Türkiye genelinde CHP genel olarak oyunu korudu. Uşak'ta yüzde 28 olan oy oranımızı yüzde 31'lere çıkararak yüzde 3'lük bir artış sağladık. Sağdaki oy kayması Türkiye genelinde olduğu gibi AKP'yi tek başına iktidar yaptı. MHP lideri Bahçeli'ye tepki, AKP'nin ekmeğine yağ sürdü" dedi.
'BUGÜNLERE KOLAY GELMEDİK'
AK Parti Uşak İl Başkanı Servet Kuş, "Bugünlere kolay gelmedik. 7 Haziran seçimleri büyük bir hezimetti. Birinci parti olsak da sevinemedik. Ama halkımız 1 Kasım'da bize 'tek başına, iş başına' dedi. Tüm seçmenlerimize teşekkür ediyorum" dedi.
'SİYASET GÜNDEMİ ARTIK DEĞİŞMELİ'
Uşak Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Sezer, "1 Kasım seçimlerinde sandıktan iktidar çıktı. İş dünyası olarak belirsizliğin artık ortadan kalkmasını istiyoruz. Ülkemizde seçim konusunun ve siyasetin gündemden düşmesini bekliyoruz. Ülke olarak üretmeye ve çalışmaya ihtiyacımız var. Hayırlı olmasını diliyorum" dedi.