Serkan ÖZDEMİR / SOMA(Manisa), () - ULUSLARARASI çevre örgütü Greenpeace, termik santrale ve kömür kullanımına karşı sürdürdükleri mücadaleleri devam eden Manisa'nın Soma İlçesi,Yırca Mahallesi'nde, köylülerle birlikte 'Eski Köye Yeni Enerji' adı altında bir projeyi hayata geçirmek için harekete geçti. Yırca'daki cami, okul gibi ortak kullanım alanlarını güneş enerjisi ile aydınlatmak için hazırlanan   'www.eskikoyeyenienerji.org' adlı web sitesinde, imece çağrısında bulunuldu.
Kolin Grubu, termik santral yapmayı planladığı Soma'nın Yırca Mahallesi'ndeki zeytinliklerin bulunduğu bölgede, geçen yıl 7 Kasım'da iş makineleriyle zeytin ağacı katliamı yaptı. Köylülerin direnişine rağmen, arazideki toplam 6 bin 666 zeytin ağacı kesildi, söküldü, bazıları da kökünden kırıldı. Yırcalı'larla beraber Greenpeace, buna benzer olayların Türkiye'nin diğer zeytinliklerinde yaşanmaması için dava açtı. Ülkede üzüntü yaratan kesim sonrası, termik santral yapılması için Bakanlar Kurulu'nca alınan 'acele kamulaştırma' kararı, Danıştay tarafından esastan iptal edildi. Kolin Grubu da bölgeye santral yapmaktan vazgeçti.
Greenpeace, şimdi de termik santral ve kömür kullanımına karşı mücadelelelerine devam eden Yırca köylüleri için 'Eski Köye Yeni Enerji' adı altında bir proje başlattı. Projeyle Yırca'nın Türkiye'de tamamen güneş enerjisi kullanan ilk köye dönüştürülmesinin hedeflendiği bildirildi. Proje, internette 'www.eskikoyeyenienerji.org' adlı web sayfasında tanıtılıp, destek verilmesi çağrısı yapıldı. Projenin tanıtım videosunu Greenpeace desteçisi Okan Yalabık seslendirirken, başarılı olunması halinde zamanla Yırca'nın güneş enerjisine geçecek enerji bağımsızlığına ulaşarak Türkiye'de bir emsal gerçekleştirmiş olacağı belirtildi.
'TEMİZ HAVA TEMİZ ENERJİ'
Greenpeace İklim ve Enerji Kampanyaları Sorumlusu Reşit Elçin projeyle ilgili şunları söyledi:
"Yırcalılar, kömür şirketlerinin uyguladığı bütün hukuksuzluklara rağmen eski ve kirli olan kömür teknolojisini Yırca'dan uzak tuttular. Bunu yaparken de 'Temiz hava ve temiz enerji istiyoruz' dediler. Şimdi vakit onların bu dileğini gerçekleştirme vaktidir. Eski köye yeni enerji vaktidir. Onların bu isteğini gerçekleştirmek için kolları sıvadık. Bütün Türkiye'nin desteğiyle kömüre direnen ve kazanan Yırca'yı, yine bütün Türkiye'nin desteğiyle güneş enerjisiyle buluşturuyoruz."

FOTOĞRAFLI