Akademisyenler, Müslümanların kutsal mekanlarından biri olan Mescid-i Aksa ve Kudüs şehrini gerçekleştirecekleri bilimsel çalışmalarla kazanmayı hedefliyor. Mısır’dan Katar’a Filistin’den Malezya’ya kadar yurtiçi ve yurtdışından yaklaşık 60 akademisyenin bir araya geleceği çalışma kutsal toprakları bilimin gücüyle kazanmanın çözüm yollarını arayacak.
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi ve Küçükçekmece Belediyesi işbirliği ile düzenlenen 15’inci Beytü’l Makdis Akademik Konferansı’nın açılışı Sefaköy Kültür Merkezi’nde düzenlenen bir törenle gerçekleşti. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Aktay, Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr. Abd Al Fattah El Awaisi’nin katıldığı etkinlik Türk ve Arap dünyasını bir araya getirdi.
Ana konusu Kudüs’ün fethinde ilimin önemi olan çalıştaylar sonucu Kudüs’ün yeniden kurtuluşu ve özgürlüğüne kavuşturulması gündeme getirilecek. ‘15’inci Beytü’l Makdis Akademik Konferansına’ adını veren Beytü’l Makdis kavramını açıklayan Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Aktay, “Beytü’l Makdis mukaddes ev Filistin’in Kudüs’ün bir diğer ismidir. Mukaddes ev biz Müslümanların ilk kıblesidir. Hz. Peygamber’in ilahi bir emirle yüzünü döndüğü ilk yerdir. Müslümanlar için sembolik önemi ve anlamı çok yüksek olan bir yer ama tarih boyunca hep işgaller altında kalmış ve de defalarca fethedilmiştir. Yavuz Sultan Selim tarafından Osmanlı Topraklarına katılmış ve İslam Ümmetinin bir sembolü olarak dünyada ayrı bir öneme sahip olmuştur. Burası yine işgal altında ve tekrar başa dönmüş bulunuyoruz. Beytülmakdis bilincinin canlı tutulması ihya edilmesi ve Müslümanlar tarafından yeni bir bilinç konusu olarak tekrar inşa edilmesi yönünde bir çaba gerekiyor. Burada görev üniversitelere akademisyenlere ve entelektüellere düşüyor. Bu sempozyum bir bilginin önemi Beytülmaksit fetihlerinde bilginin önemi vurgulanacak” dedi.
“ÇAĞIN KARMAŞASI KUTSALLARIMIZI UNUTTURUYOR”
‘Dönemin şartları nedeniyle kutsallarımızı unutuyoruz’ diyen Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz, “Çağın karmaşası herkesi bazı kutsalları unutmaya itiyor. Bu yüzden birilerinin bir şeyler yapması gerekiyor. Filistin ve Kudüs’te yaşanan sıkıntıların dünyaya duyurulması gerekiyor. Bunların duyurulması için yaptığımız çalışmalar küçük çırpınışlar. Ancak bu çırpınışlarla hayat bulabileceğimizi düşünüyoruz. İlgisizlik hepimiz için bir vebal olacaktır” ifadelerine yer verdi.
Mescid-i Aksa ve Kudüs bölgesinin esaretine dikkat çekmek amacıyla akademisyenlerin çözüm çalışmalarını sunacaklarını belirten Temel Karadeniz, “Mescidi Aksa hepimiz için çok kutsal bir mekân. İlk kıblemiz olması bakımından Peygamber efendimizin bize bir emaneti. Özellikle Kudüs ve Mescid-i Aksa bizim meselemizdir diyen bir Başbakanımız, Kudüs ve Mescidi Aksa dendiğinde gözleri yaşaran bir Cumhurbaşkanımız var. Biz de Belediye olarak İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi ile birlikte Beytülmakdis yani Mescidi Aksa ve Kudüs bölgesinin esaretine dikkat çekmek oradaki zulüm ve sıkıntıları unutmamak için yurtdışından gelen akademisyenlerimiz ile böyle bir program yaptık. Özellikle Malezya, Endonezya, Katar ve İngiltere’den değerli akademisyenlerimiz katıldı program ile Kudüs’ü ve Mescid-i Aksa’yı unutturmayacağız” diye konuştu.
KUDÜS’ÜN FETHİNDE İLMİN ÖNEMİ
Farklı dinlerin bir arada yaşayabileceği bir Kudüs inşası için bir arada oldukları vurgusunu yapan İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, “Dünyanın yaklaşık 10 ülkesinden 60’a yakın akademisyen birçok bildiri sunacak. Temel amacımız İslam medeniyetinin temel ve model şehri olan Kudüs’ün yeniden inşası noktasına dikkat çekmek. Ana konumuz Kudüs’ün fethinde ilmin önemi. Amacımız ise, Müslümanların en önemli meselelerinden birisinin Kudüs’ün yeniden kurtuluşu özgürlüğe kavuşturulması olduğu konusunu gündeme getirmek” dedi.
Modern dünyanın en önemli sorununun tek merkezli bakış olduğunun altını çizen Prof. Dr. Mehmet Bulut, “Avrupa Merkezli Bakış olduğunu düşünüyoruz. Modern zamanlarda Batı Medeniyeti ile farklılığı ötekine saygıyı unuttuk. İslam öteki ile barış içinde yaşayan her insanın inanç ve değerlerine saygı gösteren bir medeniyeti inşa ediyor. Modern dönemde öteki ile nasıl bir arada yaşayacağız? Bunun cevabını arıyoruz. Kudüs’ün kurtuluşu Suriye Mısır ve Yemen’de yaşanan yani Müslümanların kendi içlerinde yaşanan kavgaları bitirmeleri ile mümkündür. Bu anlamda bizler ilim irfan ile meseleye yeniden bakışı gündeme getiriyoruz” ifadelerini kullandı.
“TOPRAKLARIMA BİLGİ İLE DÖNECEĞİM”
İsrail’e karşı tutumundan dolayı topraklarına giremediğini söyleyen Prof. Dr. Abd Al Fattah El Awaisi, evi olarak tanımladığı İsrail’e babasına söz verdiği gibi bilgi ile döneceğini ifade etti. Prof. Dr. Abd Al Fattah El Awaisi, “Filistin benim toprağım ve tabii ki oralara gitmek isterim ama İsrail’e karşı göstermiş olduğum eleştirel tutumumdan dolayı o topraklara girmeme izin verilmiyor. Benim topraklarımı aldılar ve ailemi oradan çıkardılar. Babam okuma ve yazma bilmiyordu ama bana eve bilgi ile dönmemi söyledi. Benim amacım bilgi ve yüksek eğitimle topraklarıma geri dönmek. Ben siyasetçi veya orduda çalışan biri değil akademisyenim bunu da bilgi aracılığı ile yapacağım. Filistin’i ve Beytülmaktisi kurtarmanın temel şartı bilgidir” dedi.
Program akademisyenler, Arap ve Türk dünyasından birçok katılımcının toplu hatıra fotoğrafı çektirmesi ile sona erdi. Malezya, Katar, Filistin, Cezayir, Endonezya, Ürdün, Mısır ve İngiltere’den gelen 60’a yakın bilim insanının bildirilerini sunacakları 15’inci Beytü’l Makdis Uluslararası Akademik Konferansı 13-14 Nisan 2015 tarihlerinde İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde düzenlenecek.