Yaklaşık 4 yıldır bacaklarda olan ağrı, uyuşma, yanma şikâyetleri nedeniyle uykusuzluk ve depresyon sorunuyla karşı karşıya kalan Lütfiye Gönenli, Acıbadem Eskişehir Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Ümit Gedikoğlu Kurtar’ın teşhis ve tedavisi ile geceleri artık rahatça uyuduğunu anlatarak, "Yine bacaklarım ağrıyacak mı, yine uykusuz kalacak mıyım korkusundan kurtuldum. Deliksiz uyku uyumayı ne kadar özlemişim" dedi.
Özellikle geceleri gelen hayalet bir ağrı ve bacaklarındaki uyuşmalarla sağlıklı uyku uyuyamayan Lütfiye Gönenli, derdinin çaresi için ortopedi, fizik tedavi ve psikiyatri branşlarındaki hekimlere gittiğini, ancak sorunun devam etmesi üzerine nöroloji hekimine başvurduğunu anlattı. Acıbadem Eskişehir Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Ümit Gedikoğlu Kurtar tarafından muayene edilen Lütfiye Gönenli’ye yapılan EMG testinin sonucunda “Huzursuz bacaklar sendromu” tanısı konuldu.
4 YILDIR İLK DEFA DELİKSİZ UYUDU
Hastalığının kesin tanısının konulması ve ilaç tedavisi verilmesiyle birlikte 4 yıldır ilk defa sağlıklı uyku uyuyabildiğini, günlük hayatındaki depresif duygulardan kurtulduğunu anlatan Lütfiye Gönenli, hastalığıyla ilgili olarak yaşadıklarını anlattı. Gönenli şunları söyledi:
“Gece gelen ağrılar bana hayatı zehir etti. Hemen hemen her gece aynı sıkıntıyla uyanmak, doktora gidip derdime çare bulamamak beni tekrar doktora gitmeye sevk etti. Hastalığımın teşhisinin konulması için çok mücadele ettim. Ümidimi de kaybetmedim. Dr. Ümit Gedikoğlu Kurtar’a şikâyetlerimi anlattım. Kendisi beni sabırla dinledi. Bir test yaptı, testin sonucunda bende huzursuz bacaklar sendromu olarak bilinen bir hastalık bulunduğunu söyledi. Daha sonra ilaç tedavimi düzenledi. Aradan zaman geçti, kontrole geldim. Doktorum beni çok iyi gördü. Ben de kendimi çok iyi hissediyorum. Geceleri artık rahatça uyuyorum, yine bacaklarım ağrıyacak mı, yine uykusuz kalacak mıyım korkusundan kurtuldum. Deliksiz uyku uyumayı ne kadar özlemişim. Şimdi çok mutluyum, hayat boyu ilaç da kullansam yakınmam. Derdimin çaresi bulundu ya başka ne isterim? Doktoruma ne kadar teşekkür etsem azdır.”
AĞRILAR GÜNDÜZ DE ORTAYA ÇIKABİLİR
Lütfiye Gönenli’nin tanısını koyan ve tedavisini düzenleyen Dr. Ümit Gedikoğlu Kurtar, hastanın uzun süredir uykusuzluk çekmesi nedeniyle çok yıprandığını, mutsuz olduğunu belirterek, “Huzursuz bacaklar sendromu hastaların uykusunu da böldüğünden, günlük yaşam kalitesinde ciddi anlamda düşüşe neden olur” diye konuştu.
Hastaya EMG testi yaparak, kollar ve bacaklardaki sinirlerde harabiyet olup olmadığını ölçmek istediklerini anlatan Dr. Ümit Gedikoğlu Kurtar, şu bilgileri verdi:
“Yaptığımız testin sonucu normal çıkınca, hastalığın tanısı da kesinleşmiş oldu. Kollar ve bacaklardaki sinirlerde bir harabiyet olmadığını tespit ettiğimiz için, hastanın anlatmış olduklarıyla huzursuz bacaklar sendromu tanımızı kesinleştirmiş olduk. Bu hastalığın kesin nedeni bilinmemekle birlikte, beyinden salgılanan dopamin maddesinin düzensiz salınımı nedeniyle ortaya çıkar. Huzursuz bacaklar sedromunun teşhis edildiği hastalarda, eğer hastalık ilerlerse gece ortaya çıkan ağrılar gündüz de görülmeye başlar. Sadece bacaklarda değil, kollarda, omuzlarda da görülür. Hastalık ilerleyince hastalar ofiste çalışamaz, banka kuyruğunda bekleyemez, bir saat süren bir yolculuğa bile çıkamaz, çünkü sürekli dolaşma ihtiyacı hissederler. Hareket ettikçe ağrılarının, uyuşma ve yanmaların geçtiğini hissederler. Hareketsiz kalınca ağrılar yeniden başlar.”
TEDAVİ HERKESTE FARKLI
Hastalığın tedavisinin her hastada farklı olduğunu, bazılarında kısa süreli ilaç kullanımıyla bile şikâyetlerinin ortadan kalkmasına rağmen, bazılarında ömür boyu, bazılarında birkaç ay kullanarak da hastalığın oluşturduğu şikâyetlerin ortadan kalkabileceğini vurgulayan Dr. Ümit Gedikoğlu Kurtar, hastalığın kansızlık, tiroid, nikotin ve kafein kullanımıyla arttığını, bu yüzden vitamin B12 takviyesi yapıldığını, böylece hastaların hayat kalitesinin de arttığını söyledi.