Engelliler vatandaşların tek başına dışarı çıkıp gezebilmesine yardımcı olacak bir proje geliştirildi. Engelsiz Erişim ve Ulaşım Derneği tarafından gerçekleştirilen proje sayesinde özel hazırlanan araçla engelli vatandaşlara hizmet veriliyor.
Türkiye nüfusunun yüzde 12.5’ini oluşturan 8.5 milyon engeli, evinden dışarı çıkıp; doktor, rehabilitasyon, terapi randevuları, iş yolculukları, iş görüşmeleri, arkadaş ve grup etkinlikleri, havaalanı transferleri, alışveriş, kültür ve kısa gezi programlarına ulaşım hizmeti konusunda bir dizi sorunla boğuşuyor. Bütün bu sıkıntılar ve zorluklar göz önünde bulundurularak Engelsiz Erişim ve Ulaşım Derneği tarafından bir sosyal sorumluluk projesi ve bir iş modeli geliştirildi. Engelsiz Erişim ve Ulaşım Derneği Başkanı ve aynı zamanda diğer engelli derneklere, kamu kurum ve kuruluşlarına engelli ulaşımı ve engelli araçlarının nasıl olması gerektiği konusunda danışmanlık da veren Engelsiz Erişim ve Ulaşım Derneği Kurucusu ve Başkanı Esat Hancı, annesinin ve teyzesinin hastalıkları döneminde ulaşım konusunda yaşadığı sıkıntılar yüzünden bu sosyal sorumluluk projesini geliştirdi. Uzun yıllar edindiği tecrübe, emek ve fedakarlıklarla geliştirdiği Avrupa standartlarına statüde üretilmiş özel araçlarla Türkiye’deki bu soruna çözüm bulma konusundaki bu iş modeli, Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyor.
SİSTEM NASIL İŞLİYOR?
Bu yeni sistemle engelli veya yaşlı vatandaş, callcenter’ı 7/24 arayarak gitmek istediği noktayı söylüyor, sürücü özel donanımlı araçla engelliyi evinden alıp istediği noktaya bırakıyor. Özel donanımlı araçlarda araç takip sistemi, ses ve görüntü kayıt sistemi, araçtan çıkıp evine kadar engelliyi alabilecek hareketli ve tekerlekli ön koltuk sistemi, bayan şoför veya yabancı dil bilen şoför seçenekleri gibi özellikler mevcut.
ESAT HANCI KİMDİR ?
Esat Hancı; Otomobil Yarışçısı, Nasyonel A.Ş. Kurucusu, AKUT Arama Kurtarma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, Motor Sporları Federasyonu üyesi, Çocuk Esirgeme Kurumu Zihinsel özürlü çocuklarla bir çok gönüllü projeye imza atmış, yılların birikimi ve tecrübesini Türkiye’deki engelli ulaşımının çözümü ve iyileştirilmesi konusuna harcamış. Bu konuyu bir sosyal sorumluluk bilinci ile hayata geçirmeye çalışan ve ülkesini seven bir vatandaştır. Annesinin ve teyzesinin yaşadığı rahatsızlık nedeniyle ulaşım konusunda çekilen güçlüklerden ilham alarak bu konuya yönelmiştir. 1964 yılında İstanbul’da doğdu. İlk öğrenimini Nişanca İlkokulu’nda, ortaokulu Galatasaray Lisesi’nde bitirdikten sonra özel nedenlerle lise 2. sınıftan ayrıldı.
1992 yılında araba ve motosiklet konusunda faaliyet gösteren, Remus, Cobra, Climair, Azev gibi firmaların Türkiye distribütörlüğünü yapan Nasyonel A.Ş.’yi kurdu.
1992 yılından itibaren profesyonel olarak off-road ve ralli şampiyonalarına katılmaya başladı ve çeşitli ödüller aldı.
Engelsiz Erişim ve Ulaşım Derneği Kurucusu ve başkanı. Üyesi olduğu kuruluşlar arasında Türk Kalp Vakfı (Aktif üyesi), AKUT Arama Kurtarma Derneği (Yönetim Kurulu Üyesi) ve Jeep-Clup Germany sayılabilir.
1997 yılında ATV’de Hıncal Uluç ile birlikte Şakamera programının, Interstar’da Arka Sokak programının organizasyonlarını yaptı. TGRT’de de Dikiz Aynası programının bazı bölümlerinde otomotiv sanayii ve aksesuarları hakkında program yaptı. Halen çeşitli spor dergilerinde otomotiv sektörü ile ilgili yazılar yazan Hancı, 2006 yılından bu yana düzenli olarak Türkiye’nin yurtdışındaki tanıtımına destek olmak, Almanlar’la birlikte aksesuar tanıtımı yapmak için Dubai Motorshow, Moskova Motorshow ve Almanya Automechanika ve IAA fuarlarına katılıyor.