Spor müsabakalarında yaşanan şiddet olayları sonrasında devrim niteliğinde birçok önemli kararlar alındı. Son olarak da elektronik bilet uygulamasına geçildiyse de şiddet olaylarının bir türlü önüne geçilemedi. Biz de Samsun Canlı Haber TV ekibi olarak Samsunlulara ‘Sporda şiddet devam ediyor, bunların önüne geçilmesi için neler yapılmalı” diye sordu. 

İşte Samsunlular tarafından verilen cevaplar ve öneriler: 

SPORUN ŞİDDETLE ALAKASI OLMAMALI
Mustafa ALTUNIŞIK: Sporda şiddet olmamalı. Türk takımlarının daha ileriye gidebilmesi için bunun önüne geçilmesi gerekiyor. Futbolda şiddet olmamalı ben buna karşıyım. Futbol ülkemizi daha iyi yerlere taşınması için yapılan bir yarış. Bunun şiddetle alakası olmamalı. O yüzden bunun önüne geçilebilmesi için teknik direktörlerinin ya da takım başkanlarının taraftarlara şiddet istemediklerini söylemesi gerekiyor. Taraftarların centilmence birlik ve beraberlik içerisinde birbirlerine destek olmalıdır. 

ALT KADRO KURULMALI
Murat ŞENGÜN: Öncelikle gençlerin alttan yetişmesi lazım. Bunun için de alt kadro kurulmalı. Bu yapılmadığı sürece şiddetin süreceğini düşünüyorum. O yüzden rakip taraftarların kardeşçe birbirlerinin yanında olması gerekiyor. Eski zamanda bir Galatasaraylı taraftar ve Fenerbahçeli taraftar yan yana kol kola maç izlerlerdi. Şimdi bakıyoruz bu mümkün değil. Özellikle gençlerimiz çok tutkulu bunun farkındayız. Fakat bunu kendilerine ve çevresindeki insanlara kötü örnek oluşturacak şekilde yansıtmamalı. 

KADIN TARAFTAR GRUPLARI!
Menderes AYDIN: Bunun için önlemler alınmalı. Emniyet müdürlüğünün, spor camiasının özelliklede kulüplerin bununla ilgili çalışma yapmaları gerekiyor. Lider taraftar grupları var. Bu konuda daha geniş bilgilendirilirseler bir nebze olsun futbol rahatlayacaktır. Çünkü bunu taraftar grupları yönlendiriyor. Bu sorunu biz Samsunspor’da yaşamıyoruz. Taraftar grupları maça gelen insanları iyi yönetiyor. Bunu diğer takım gruplarında da görmek istiyoruz. Bir diğer çalışma ise kadın taraftar gruplarının maça katılım sağlaması. Çünkü bizim geleneklerimizde kadınların olduğu yerde erkekler daha sakin oluyor. 

ÖLÜM KALIM MESELESİ YAPILMAMALI
İsmail TANDOĞAN: Kazanan veya kaybeden takımlar bunu ölüm kalım meselesi yapmamalı. İnsanları şiddetten uzaklaştırmak için statlara sevgiyle çağırmaları lazım. Bir takımı yukarı çıkartırken diğer takımı aşağıya indirmemek gerekiyor. Aradaki denge kurulmalı. Bunun için alt yapı çalışmalarının sağlam olması önemli bir etken. Eski zamanlarda farklı takımdan arkadaşlarımızla maç seyredebiliyorduk. Şu an böyle bir şey olması imkânsız. Bunlar dünyalık rauntlar. Futbolcular ve başkanlar üzerinde büyük baskılar var. Medyada bir bakıyorsunuz. Yorumcuların bir taraftar gibi haber yapmaları. Bunlar insanları çileden çıkartıyor. 

ÖNLEMLER ALINMADIĞINDA BUNA BİR DUR DİYEN OLMAYACAK
Hakan DIRAMALI: Türkiye’de kadın şiddetiyle birlikte dünya sıralamasında başı çekiyor. Buna bir dur diyemiyoruz. Yetkililerin en ağır şekilde buna caydırıcı cezalar getirmeli. Spordaki şiddet içinde yetkililerin ve kulüp başkanlarının ciddi önlemler alması gerekiyor. Çünkü yeterli önlemler alınmadığında buna bir dur diyen olmayacak. 

ŞİDDETİN HER TÜRLÜSÜNE KARŞIYIZ
Berna BAŞIBOŞ: Bu duruma yetkililerin önlem alması gerekiyor. Şiddetin her türlüsüne vatandaş olarak karşıyız. Futbolun sadece bir oyun olduğu unutulmamalı. Hepimiz kardeşiz ve bunu en iyi şekilde maçlarda göstermeliyiz. İçimizdeki kini bir kenara bırakmazsak bu durum böyle gider. 

Röportaj: Caner AKYÜZ- Havanur SUBAŞI