Türk fındığının yurt dışında tanıtılması ve böylece fındık ihraç edilen ülke sayısının artırılması amacıyla 1995'te kurulan FTG'nin yürüttüğü çalışmalar başarıya ulaştı. Özellikle yurt dışında gerçekleştirilen fuarlarda yerini alarak alternatif pazarların peşine düşen FTG, kurulduğu günden bu yana fındık ihraç edilen ülke sayısının artmasında etkin rol oynadı.



ABD'DEN HİNDİSTAN'A İHRAÇ
FTG Başkanı Edip Sevinç, 1995 yılında 72 ülkeye fındık ihraç edilirken bugün ihracat yapılan ülke sayısının 112'yi bulduğunu söyledi. Türk fındığının yurt dışında daha fazla tanınması amacıyla kurulan tanıtım grubunun hedefine ulaştığını dile getiren Sevinç, özellikle ABD, Japonya, Çin, Hindistan ve Hong Kong gibi ülkelere fındık ihracatının yapılmasına katkı sağladıklarını vurguladı.

Sevinç, FTG kurulduktan sonra birçok ülkede düzenlenen fuarlarda yerlerini aldıklarını belirterek, "Dünyanın en büyük gıda ve içecek fuarları olarak değerlendirilen bu fuarların başında Dubai'deki Gulfood, Almanya'daki Köln ISM ve Anuga, Japonya'daki Foodex, Paris'teki Sial, Çin'deki Food Ingredients, ABD'deki Sweets&Snacks, Hindistan'daki Food Ingredients İndia ve Brezilya'daki Food Ingredients South gelmektedir. Bu fuarların tamamında yerimizi aldık ve Türk fındığının tanıtılması için elimizden geleni yaptık." diye konuştu.

GEÇEN SEZON 2 MİLYAR 827 MİLYON DOLAR!..
FTG'nin tanıtım faaliyetleri sonrasında ülkeye giren döviz miktarında çok ciddi artış yaşandığına dikkati çeken Sevinç, şöyle devam etti:

"Tonaj bazında her geçen yıl bir artış söz konusu ancak özellikle döviz girdisi anlamında ciddi bir yükseliş oldu. 1995 yılında Türkiye ihraç ettiği fındıktan sadece 768 milyon dolar gelir elde ederken, bu rakam 2015-2016 sezonu itibarıyla 2 milyar 827 milyon dolara kadar yükselmiştir. Bu da yapılan tanıtım faaliyetlerin başarıya ulaştığının göstergesidir. Hedefimiz bundan sonra ihracat edilen ülke sayısını daha da yukarılara taşımaktır. İlk hedef ülke sayısını 120'nin üzerine çıkarmak. Bunun için tanıtım faaliyetlerimiz devam etmektedir."

Sevinç, Fındık Tanıtım Grubu'nun faaliyetlerinin ardından en çok ABD ve Çin'e ihracatın arttığına işaret ederek, "En büyük mutluluğumuzun biri de budur. Özellikle Çin'e yapılan ihracat çok ciddi oranda artmış durumda. 1995 yılında sadece 27 ton fındık ihraç edilen Çin'e şimdi 3 bin 500 ton ihracat yapılmaktadır." dedi. Edip Sevinç, Türkiye'nin fındık ihracatında birinci sırada yer aldığını, dünya toplam fındık ihracatının yüzde 65,5'ini gerçekleştirdiğini sözlerine ekledi.