DÜNYANIN en büyük fındık ithalatçısı olan ve bu yıl başında Türkiye’nin fındık ihraç rekortmeni firması Oltan Gıda’yı satın alan İtalyan devi Ferrero, Türkiye’de sektörle ilgili tüm kuruluşlarla işbirliği yaparak ve üretimden tüketime kadar sürdürülebilir politikalar uygulayarak Türk fındığını geliştirecek.
Ferrero'nun fındıktan sorumlu üst düzey sorumlusu ve genel direktörü Lucio Gamiero, Ferrero Grubu Şef Kontrolörü Andrea Cicolin ve Oltan Gıda CEO’su Orhan Oltan ile Trabzon Ticaret Borsası'nı (TTB) ziyaret etti. TTB Meclis Başkanı Mehmet Cirav, Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu ve yönetim kurulu üyeleri ile görüş alışverişinde bulunan heyet üyeleri, üretim aşamasından tüketime kadar olan süreçte sektör için yapılacak her türlü çalışmaya destek vereceklerini açıkladı. Lucio Gamiero, Ferrero'nun fındığın üretimden sanayisine kadar tüm sürecinde faaliyet gösterdiğine dikkat çekerek şunları söyledi:
"Fındığın Türkiye için de önemini biliyoruz. Son yıllarda verim ve kaliteyi arttırmak için yapılan çalışmaları takdirle izliyoruz. Bunlara Ferrero olarak her türü desteği vereceğiz. Firma olarak da projeleri hayata geçireceğiz. Hedefimiz üretimden tüketim aşamasına kadar herkes için sürdürülebilir politikaları uygulamaktır. Bunun için kısa, orta ve uzun vadeli projeler geliştirerek birlikte çalışacağız."
"DAHA FAZLA DESTEK VERECEĞİZ"
Oltan Gıda'yı alma aşamasında Türkiye'de sektörde detaylı araştırma yaparak karar verdiklerini hatırlatan Gamiero, "Ticaret Borsası'nın verim ve kaliteyi arttırmak için yaptığı çalışmalara şimdiye kadar destek verdik. Bundan sonra daha fazla vereceğiz. Fındıkta üretenler var, tüketenler var. Bir her iki kesimi de mutlu etmenin çabası içindeyiz. Doğrusu da budur. Böylesine değerli bir üründe hep birlikte yeni bir sayfa açacağız" diye konuştu.
"DEKARDA 90 KİLOGRAM OLAN ÜRETİMİ ARTIRMALIYIZ"
TTB Meclis Başkanı Mehmet Cirav da, Türkiye fındık ticaretinin yüzde 40'a yakın bölümünü oluşturan firmaların TTB'ye üye olduğuna dikkat çekerek, Ferrero gibi dünya çapında yatırımcı bir kuruluşun Türkiye'ye gelmesini ve fındık sektörüne girmesini olumlu olarak değerlendirdiklerini söyledi.
TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu ise, borsanın fındıkta başta verim ve kaliteyi arttırmak olmak üzere her konuda öncülük yaptığını belirterek, "Dekarda ortalama 80-90 kilogram civarında ve çok düşük olan üretimi arttırmak için yaptığımız örnek çalışmalara her kesimden destek geliyor. Ferrero da bunlardan biri. Hedefimiz sektörün her aktörü ile birlikte çalışıp, üretimi de tüketimi de arttırmaktır" diye konuştu.
Oltan Gıda'ya ait fındık entegre işleme tesisleri ile fabrikaları satın alan Ferrero, Manisa'da çikolata fabrikası da kurmuştu. Firma Türkiye'de değerli tarım uygulamaları ile çiftçilere katkı sağlayarak üretimin artmasına da destek veriyor.

FOTOĞRAFLI