Diyanet-Sen Zonguldak Şube Başkan yardımcısı ve Çaycuma İlçe başkanı Kenan Tunç, yaşanabilir bir Çaycuma için bazı önerilerde bulundu.
Tunç, şehir merkezinin araç trafiğinden arındırılması ve bisiklet kültürünün geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Aynı zamanda Çaycuma Kent Konseyi üyesi olan Kenan Tunç, Çaycuma için düşündükleri sosyal yaşam projelerini şu şekilde açıkladı: “Bu açıklamamızın ana temasını “ Kendini değil kentini düşün” koyduk. Çünkü millet olarak öyle bencilleştik ki kendimizi düşünmekten kentimizi düşünmeye fırsat bulamadık. Halbuki kentimiz de kendimiz gibi bakıma muhtaç, ilgi ve desteye muhtaçtır. Yaşadığımız kenti yeniden imar edecek ve ona yeni bir ruh ve heyecan katacak olan da yine o kentte yaşayanlar, yani bizleriz. Başka kentlerin insanları gelip de bizim evimizin önünü süpürecek ve bize güzel bir çevre bırakacak değildir. Bundan dolayı bizler de bu toplumun içinden çıkmış bir STK olan Diyanet-Sen olarak kendimiz kadar kentimizi de düşünelim ve düşündürelim istedik. Şikayetlerin değil önerilerimizle çözümlerin bir parçası olmak istedik. Her zaman yapmaya çalıştığımız proje ve önerilerimizle yaşadığımız kentimize, yani güzel Çaycuma’mıza bir nebze olsun katkımız olursa ne mutlu bize. Hemen belirtelim ki seçim vaatlerinden de takip ettiğimiz kadarıyla sayın Belediye başkanımızın da arz etmeye çalışacağımız benzer projeleri olduğunu biliyoruz. Mesele Çaycuma olunca hem bu güzel fikirlere katkı sunmak hem de kendi düşünce ve önerilerimizi değerli kamuoyumuzla paylaşmak amacıyla böyle bir açıklama yapmayı uygun görüyoruz. Bu önemli konuların gündeme gelmesi ve gündeme alınması açısından da bu açıklamamızı önemsediğimizi belirtmek istiyoruz. Bu açıklamamızda sadece iki projeyi değerlendirmek ve gündeme taşımak istiyoruz. İnşallah ilerleyen zamanlarda yeni yaşam projelerimizi sunmaya devam edeceğiz.”
ARAÇ YIĞINLARINDAN ARINDIRILMIŞ BİR KENT PROJESİ
Diyanet-Sen Zonguldak Şube Başkan yardımcısı ve Çaycuma İlçe başkanı Kenan Tunç, yaşanabilir bir Çaycuma için önerilerinde ilçede araç yığınlarından arındırılmış bir projeyi de sunarak, “21.Yüzyılın Türkiye’sinde artık kent merkezlerini demir yığınlarından arındırma zamanı gelmiştir. Şehirlerin can damarı olan merkezlerde yaşam maalesef kendi planlama hatalarımız yüzünden çekilmez hale gelmiştir. Şehir merkezlerimiz araba fazlalığından adım atılamaz haldedir. İnsanlar araba gürültüsünden bıkmış, eksoz dumanlarından bezmiştir. Bu nedenle bir an evvel şehirlerimiz görsel ve duyumsal olarak bu oto kirliliğinden kurtarılmalıdır. Yaşadığımız kent olan Çaycuma’yı araç yığınlarından kurtarmak mümkündür. Hem belediye başkanımız hem de değerli ekipmanlarımız bu konuda en güzel uygulamayı yapacak bilgi ve beceriye sahiptir. Temennimiz bir an evvel bu konuda harekete geçilmesidir. Çünkü bu konu gerçekten ertelenmeyecek kadar önemli bir konudur. Bilhassa Cuma günleri ve okul giriş ve çıkış saatlerinde şehir merkezinde hayat adeta felçtir. Bu yoğun trafikte kazalar da bağıra bağıra geliyorum demektedir. Bilhassa hastane yokuşu dediğimiz belediyenin karşısından postane istikametine çıkan yolun derhal kapatılması gerekmektedir. Çünkü burası kazaların sıkça yaşandığı ve ölümlere davetiye çıkaran tehlikeli bir yoldur. Yokuşta durmak zorunda kalan bir aracın yukarıya doğru tekrar harekete geçmesi büyük tehlike arz etmektedir. Yayaların da aynı yolun kenarlarında seyretmesi de tehlikeyi üst seviyelere çıkarmaktadır. Canlar yanmadan bu yokuş sadece yaya trafiğine açılmalı, araç trafiğine kapatılmalıdır. Eski adıyla Seka şimdiki adıyla Belediye Sosyal tesislerinin önünden Tıp Merkezine, Kantarcı İş merkezinin önünden kavşaktan Filyos araba duraklarına kadar zorunlu araçlar (iş merkezlerine yük taşıyanlar, ambulans, itfaiye, polis vb) haricinde araç girişi yasaklanmalı diyen Diyanet-Sen Zonguldak Şube Başkan yardımcısı ve Çaycuma İlçe başkanı Kenan Tunç, “ Çaycuma’nın şehir merkezi (centrum) dediğimiz bu yerlerde demir yığını olan otolar değil, sadece insanlarımız gezmeli ve kent oto kirliliğinden temizlenip rahat bir nefes almalıdır. Belediye karşısındaki Eski Hastane yokuşuna en kısa zamanda bir düzenleme getirilmelidir. Çünkü bu yokuş her an kazalara davetiye çıkarmaktadır. Bu yokuştan araç iniş çıkışları bir an evvel durdurulmalıdır.Şehir merkezine ulaşım için başka alternatif yollar var. Kent yöneticilerinin bu konuda bir proje geliştirmeleri halkın yararına yapılacak en güzel hizmetlerden biri olacaktır. Talep olursa bu konuda da plan ve projelerimizi sunmaya hazır olduğumuzu belirtmek isteriz.” diye konuştu.
ÇAYCUMA’YA "ÇAYBİS" PROJESİ
Tunç, “Çaybis” adını verdiği “Çaycuma Bisikletle Ulaşım Projesini” de Çaycuma halkının takdirlerine sundu. Diyanet-Sen Çaycuma İlçe başkanı Kenan Tunç, “ Çaybis” hakkında şunları söyledi. “2014 Aralık ayında gerçekleştirdiğim yurt içi ziyaretlerimde gittiğim yerlerde gördüğüm güzellikleri Çaycumamızda da yapabilir miyiz diye kendi kendime düşündüm. Çaycuma Kent Konseyinin bir üyesi olarak da zaman zaman bunları değerli kamuoyuyla paylaşmaya çalıştım. Buradan ilk defa Kocaeli’de gördüğüm bir güzelliği daha paylaşmak istiyorum. Kabul görür ya da görmez. Önemli olan değerli halkımızın saygın fikirleridir... Kocaeli’de belirli yerlerde Bisiklet park yerleri var. Buralardaki bisikletler ise anladığım kadarıyla belediyeye ait. Aynı İstanbul’daki Akbil gibi belediyeden yüklemeli kart alıyorsunuz. Bu kartla bisiklet parkındaki okuyucuya kartınızı okuttuğunuzda bisiklet kilidi açılıyor ve bisikleti alıp gideceğiniz yere gidiyor sonra da ister aynı yere isterseniz gideceğiniz yerdeki bisiklet parkına aynı şekilde bisikleti teslim ediyorsunuz. Kartın bir okutmalık fiyatını belediye belirliyor. Çaycuma’mızdaki Üniversiteye en az 40-50 adetlik bir bisiklet parkı yapılsa, Buradan çarşıya gelecek öğrenci hiç araba beklemeden kartını gösterip bisiklet alsa ve yapılacak planlı programlı güzel bir bisiklet yoluyla çarşıya gelse, çarşıda bırakmak isterse çarşıdaki bisiklet parkına bıraksa nasıl olur. İsterse bırakmadan geri dönüp yine okul bahçesindeki parka bırakabilir. Fiyatı da cazip şekilde yapılsa öğrencilerimize çok büyük hizmet etmiş oluruz diye düşünüyoruz. Aynı şekilde bir park da terminale yapılsa ve aynı metodla terminal - çarşı bağlantısı sağlansa daha güzel olmaz mı? Trafiği rahatlatmak ve bisiklet kültürünü yerleştirmek adına bu konuların değerlendirilmesini, Çaycuma Belediye Başkanımız sayın Bülent Kantarcı ve saygıdeğer Çaycumalı hemşerilerimizin görüş, öneri ve takdirlerine sunuyoruz.”