SAMSUN (AA) - FATMA KALAY - Afganistan'dan Türkiye'ye gelen İnayet Samandari, özlemini çektiği ve hiç gitmediği okula, çocuklarını ve kardeşlerini göndermenin mutluluğunu yaşıyor.

Eşi Zehra (27) ve oğlu Ehsan (10) ile iki yıl önce Samsun'a gelen 30 yaşındaki İnayet Samandari'nin, bir yıl sonra kızı Mahsame dünyaya geldi.

Bir ayakkabı üretim fabrikasında çalışmaya başlayan Samandari'nin yanına, babasının ölümünden sonra babasının ikinci eşi ve 3 kardeşi de geldi. 

İlyasköy Mahallesi'nde 3 odalı ve sobayla ısınan evde yaşamlarını sürdüren 9 kişilik Samandari ailesi, özlemini çektikleri okula Türkiye'de gitmenin mutluluğunu yaşıyor.

İnayet Samandari, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuklarını ve kardeşlerini okutmak için Türkiye'ye geldiğini söyledi.

Ailede tek çalışanın kendisi olduğunu anlatan Samandari, "Samsun’da iyi zaman geçiriyoruz. Ayakkabıcıda çalışıyorum. Kız kardeşim 5 ay oldu geleli ama çok güzel Türkçe konuşuyor. Okula gidiyor. Ben de Türkçe biliyorum. Bütün Samsunluları tanıyorum. Çok geziyorum. Burayı seviyorum" dedi.

Türkiye'de, çocuklarının iyi şartlarda yaşamını sürdürdüğünü vurgulayan Samandari, şöyle konuştu:

"Türkiye bana bakıyor. Çocuklarıma bakıyor. Sigorta yapıyor. Güzel yaşıyoruz burada. Ben sadece iyi yaşamak istiyorum. Burada kalmak istiyorum. Sadece işe gidiyorum eve geliyorum. Okul için, çocuklar için buradayız. Kaymakamlıktan çok memnunum. Bize yardım ediyorlar"

Samandari, oğlu, kızı ve kardeşlerinin okula gittiklerini belirterek, onların gelecekte meslek sahibi olabileceklerini vurguladı. 

- "İlk kimliğimi Türkiye'de aldım"

Samsun'da çok sayıda Türk ve Afgan arkadaşının olduğunu anlatan Samandari, doğduğu toprakları özlemediğini söyledi.

"Çünkü ben 30 yaşındayım. Bana Türkiye’de kimlik verdiler" diyen Samandari, "Burada kimse bana mülteci demiyor. Ben kendime diyorum, ben Afganistanlıyım, mülteciyim diye. Hiçbir Türk vatandaşı bana 'sen mültecisin' demedi, o yüzden çok memnunum ve rahat yaşıyorum" ifadelerini kullandı.

Kızı Mahseme'ye bir yıl önce cilt hastalığı teşhisi konulduğunu dile getiren Samandari, Türkiye'de bir yıllık tedavinin ardından kızının da sağlığına kavuştuğunu belirtti.

Çiftin oğulları Ehsan ise ilk öğretim ikinci sınıfa gittiğini, okulda çok sayıda arkadaşı olduğunu söyledi.  Günlerini oyun oynarak ve ders çalışarak geçiren Ehsan, Türkiye'de yaşamaktan mutlu olduğunu anlattı.

Beş ay önce Samsun'a gelen kız kardeş Zehra Samandari (17)  ise  Samsun'da yaşamaktan mutlu olduğunu ancak anne ve babasını da çok özlediğini söyledi.