BODRUM'dan yasa dışı yollardan Yunan adalarına geçmek için bekleyen yabancı uyruklu kaçakların sayısı son üç günde arttı. Fırtına nedeniyle denize açılamadıkları için beklemek zorunda kalan kaçaklar Bodrum Kapalı Pazaryeri'ni doldururken, içlerinde parası olanların beklemekten sıkılıp, rengarenk kıyafetler giyip, plajlardaki turistlerin arasına karışarak güneş ve denizin tadını çıkardı.
Bodrum Kapalı Pazaryeri'nde büyük bölümü Suriyeli olmak üzere barınan Pakistan, Myanmar, Afganistan, Filistin, Eritre, Kenya uyruklu kaçakların sayılarında son üç günde büyük oranda artış oldu. Sayıları 2 bini aştı. İlçedeki boş arazilere sığınanlarda gözönüne alındığında bu sayının 3 bini bulabileceği belirtildi. Kaçakların sayısında bu artışın nedeninin denizdeki üç gündür etkili olan fırtına olduğu öğrenildi. Kaçaklar Yunan Adaları'na geçmek için tehlikeyi göze alamayıp, fırtınanın geçmesini bekliyor. Bu süreçtten en çok etkilenen ise çocuklar oldu. Açlıklarını turu ekmekle bastıran çocuklar, durumlarına üzülen hayarseverlerin yüzünü biraz olsun güldüren tek şey ise hayırseverlerin verdiği şekerler oluyor.
TURİST GİBİLER
Kimisi pazar yerinde yere serdikleri kartonların üzerinde kimisi de plajlardaki şezlonglar üzerinde geceyi uyuyarak geçiren kaçaklardan parası olanlar ise fırtınanın geçmesi beklerken bu 3 günlük süreyi fırsata çevirmeyi bildi. Bodrum'un modasına uyan bu kaçaklar, rengarenk mayo ve kıyafetler giyip, plajlardaki turistlerin arasına karışarak güreş ve denizin tadını çıkardı. Şort ve tişört giyip, markalı gözlükler takıp, çarşılarda ve ilçedeki turistik yerlerde dolaştı. Suriyeli sığınmacılardan 29 yaşındaki Saladi Burdan, ülkesinin Halep şehrinde butik mağazası ile üç evini işleri çok iyi olmasına rağmen satıp, İtalya'ya gitme hayaliyle yollara düştüklerini belirtip, "Önce Hatay üzerinden Türkiye'le giriş yapıp, Bodrum'a geldik. Burası gerçekten çok güzel bir yer. Mikonos'tan farkı yok. Yunan Adası'na geçmeden heryerini iyice gezdik. Denizdeki hava şartları düzeldiğinde botla veya bulabilirsek bir tekne ile Yunan adasına geçeceğiz" dedi.
PARASI BİTİNCE ORGANİZATÖR OLMUŞ
Afganistan'dan 6 ay önce eşi ve üç çocuğuyla Türkiye'ye geldiğini belirten Rawa Sadi, "Geldiğimde yanımda 16 bin dolar vardı. Kalan son 7 bin lira ile iki gün önce bir lastik bot aldım. Kıyıdan açıldıktan 40 metre sonra battı. Canımızı zor kurtardık. Şimdi aç ve parasızız. Kimse de bize yardım etmiyor. Taliban'dan kaçıp, buralara geldi ama tam 'Kurtuduk' derken başımıza gelmeyen kalmadı" dedi.
İki yıldır Türkiye'de bulunan ve çok iyi Türkçe konuşan Pakistanlı 29 yaşındaki Sultan Baber de bugüne kadar bazı işlerde çalışarak idare etitğini belirterek, "Aylık 600 liradan fazla para veren olmuyor. Parasız kalınca, İstanbul üzerinden Bodrum'a gelen Pakistanlı hemşehrilerime Yunan adalarına geçişte yardımcı olmaya başladım. Onlara bot temin edip, geçişlerini organize etmeye başladım. Bu aralar hava kötü olduğu için onları burada bekletiyoruz. Ancak, en kısa zamanda geçişlerini sağlayacaız" diye konuştu.
KAÇAKLAR İÇİN SAĞLIK DESTEĞİ İSTEYECEK
Kaçakların sığındığı Bodrum Kapalı Pazaryeri'ni ziyaret edip, fotoğraflar çeken 58 yaşındaki emekli İngiliz doktor Graham Taylor (58), "Tatil için Bodrum geldim. Ancak, her yerde kaçakların olduğunu gördüm. Yerde yatan bebekler, çocuklar, hamile anneler var. Burası tam bir bir sağlık sorunun yaşandığı yer. Burada kesin ve kalıcı önlem ve sağlık tedbirleri alınmaz ise kısa zamanda salgın hastalık başlar. Bundan sadece kaçaklar değil, burada yaşayan insanlar da etkilenir. Ülkemden ve Avrupa Birliği'ndeki diğer sağlık kuruluşlarından buraya gerekli yardımın yapılıp, desteğin saglanmasını isteyeceğim" dedi.

FOTOĞRAFLI