İstanbul, 9 Ekim () - İstanbul Sanayi Odası (İSO) Böşkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye'de payı yüzde 10'un altına düşen mesleki eğitimin itibarının artırılması için yeniden yapılandırılmasını önerdi ve üniversite ile sanayide katma değer yaratmayı hedefleyen işbirliklerini sürdüreceklerini vurguladı.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü işbirliğiyle Okul-Sanayi İşbirliği İstanbul Modeli protokolü imzalandı. İmza törenine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve bazı sanayicilerde katıldı.

Sanayi sektörüne ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünü kazandırmayı hedefleyen proje, aynı zamanda İstanbul’un mesleki ve teknik eğitim okullarının, eğitim, sosyal ve ekonomik açıdan güçlendirilmesini de sağlayacak. Proje kapsamında sanayi işletmeleri, eşleştirildikleri okullara teknolojik altyapı desteği, deneyim paylaşımı ve istihdam odaklı işbirliği ortamı sağlayacak.

Sanayicilerinin her geçen gün daha fazla bilinçli ve üretken nitelikli işgücüne ihtiyaç duyduğuna dikkat çeken Bahçıvan, mesleki eğitimin bu noktada büyük önem taşıdığını vurguladı ve ekledi:

“Türkiye’de mesleki eğitim bir türlü itibar kazanamıyor. Çoğu Orta ve Doğu Avrupa ülkesinde mesleki eğitim oranı yetişkin nüfusta yüzde 50’ler dolayındayken, Türkiye’de bu oran yüzde 10’un altında. Meslek Liseleri ve Meslek Yüksek Okullarının itibarı artırılmalı ve yeniden yapılandırılmalıdır. İSO olarak birçok üniversite ile sanayide katma değer yaratmayı hedefleyen işbirliklerini sürdürmeye kararlıyız.”

Üniversiteler ile Sanayi Platformu kuruldu

Ekonomik rekabetin giderek arttığı dünyada, eğitim kalitesi düşük, bilgi birikimi ve Ar-Ge kapasitesi zayıf, inovasyon ve tasarım gücü yetersiz ülkeleri çok daha zor günler beklediğini vurgulayan Bahçıvan, şunları söyledi:

“Türkiye ileri teknoloji üretemiyor ancak kullanmakla övünüyor. Biz ihracatın kilogramını 1.6 dolara satarken, Japonya 3.5, Almanya 4.1 dolara satıyor. Ülkemizde tasarım alanında eğitim gören 7 bin öğrenciye karşılık Çin’de 1 milyon öğrenci bu alanda eğitim görüyor. Bu nedenle İSO olarak Boğaziçi, İstanbul, İstanbul Teknik, Marmara, Yıldız Teknik, Koç ve Sabancı Üniversiteleri işbirliği ile Sanayi Platformu kurduk. Bu platform, sanayi firmaları, teknoloji transfer ofisleri, akademisyenler, üniversiteler ve bu konuda ilgili tüm kurum ve kuruluşlar arasında etkin işbirlikleri ve güç birlikleri oluşturulması amacıyla hayata geçirildi.”

(Fotoğraflı)