Samsun’un Havza ilçesine bağlı Kıroğlu Mahallesi’nde kışın 7, yazın ise 20 kişi yaşıyor.
Samsun’un en az nüfuslu mahallesi olan Kıroğlu’nda yazın 3, kışın ise 10 hanenin bacası tütüyor.
Kıroğlu Mahallesi’nde kışın 3 hanede 7 kişi, yazın ise 10 hanede 20 kişi yaşıyor. Camisi de bulunan mahallede camii imamı cuma günleri mahalle sakinlerine namaz kıldırıyor. Az insanla yaşamaya alışan mahalle sakinleri emekli olan vatandaşları büyükşehirlerin kalabalığından kaçarak böyle az insan bulunan huzurlu yerlerde yaşamaya davet ediyorlar. Mahalle Muhtarı Mahmur Demiral ve diğer mahalle sakinleri kendi işlerini kendi başlarına yapmaya alıştıklarını belirttiler.
Nüfusun az olmasına rağmen komşuluk ilişkilerinin iyi olduğunu belirten 68 yaşındaki mahalle sakini Necati Aytekin, “Burası Samsun’un en küçük mahallesi ama bizim için çok güzel bir yer. Burası yazın kışa göre daha kalabalık oluyor. Kışın da devamlı kalan 3-4 hane oluyor. Kışın 7 kişi burada yaşamını sürdürüyor. Nüfusun az olmasına rağmen burada komşuluk ilişkileri çok güzel. Burada zaten muhtarımız da var, gelenlerle beraber güzel zaman geçiriyoruz. Biz burada yaşamayı seviyoruz. Televizyon izliyoruz, ormana çıkıp geziyoruz. Az insanın burada yaşaması bizi pek etkilemiyor. Tabii ki çok insan burada olsa daha güzel vakit geçiririz ama yine de bir şekilde vakit geçiriyoruz. Burası bizim doğup büyüdüğümüz yer olduğu için buranın koşullarında yaşamak bize pek sıkıntı vermiyor” dedi.
82 yaşındaki muhtar Mahmut Demiral, “Emekli olduktan sonra başımızı dinlendirmek için buraya geldik. Komşular da beni muhtar olarak seçti. 3 dönemdir bu mahallede muhtarlık yapıyorum. Bir şeyler yaptım ki bana 3. dönemde de oy verdiler. İlk muhtarlık dönemimde buraya alt yapı çalışması yaptırdım. İkinci dönemimde asfalt yaptırdım. Ama şimdi yetkililere gittiğim zaman ‘muhtarım kaç hanen var?’ diye soruyorlar. Hane ve kişi sayısını söyleyince bana ’olmaz’ diyorlar. Az sayıda kişi olan mahallede yaşarken ilk zamanlarda zorluk çektim. Ancak şimdi bahçemiz var, bir şeyler ekip biçiyoruz öyle zaman geçiriyoruz. Emekli olup da büyükşehirlerde yaşayanlara yazıklar olsun. Emekli olduktan sonra köylerine gelip yerleşsinler, çalışsınlar zamanlarını böyle geçirsinler. Benim burada yaptığım işleri ‘çok güçlüyüm’ diyen delikanlılar bile yapamaz. Ben bu formumu burada yaptığım çalışmalara borçluyum” diye konuştu.
Samsun’un en az nüfuslu mahallesinde okul yol ve nüfus emeklilerden oluşuyor.