Mustafa ERCAN/MERSİN, () - MERSİN'de çekilen 12 Eylül 1980'deki askeri darbede gözaltına alınan köylülerin trajikomik olayları konu alan 'Netekim Karakolu' filminin galası yapıldı.

Mersin Cep Sineması'ndaki galaya, filmde rol olan oyuncuların yanı sıra Suna Yıldızoğlu, Yılmaz Köksal, Yusuf Sezgin, gibi birçok ünlü isim katıldı. Gala öncesi konuşan yönetmen Yasin Korkmaz, filmi babası Zeynel Korkmaz'ın gerçek yaşamından yola çıkılarak çekildiğini belirtti. Filmin projesi hakkında bilgi veren Yasin Korkmaz konuşmasına şöyle devam etti:

"Bir gün köyde, kamera ile köyü ölümsüzleştirirken bir kadın çamaşır yıkıyordu. Bende onu çekiyordum, birden bağırmaya başladı 'Çekme, baban gibi bizi karakolluk mu edeceksin' diye. Bende panik yapıp uzaklaştım. Eve geldiğimde babama olayı sordum. Bunun üzerine olayın aslını öğrendim. O zamanda film yapma fikri kafamda oluştu. 2 yıl öncede bu projeyi yapmak için bir araya geldik ve ekiple çalışmaya başladık. Bu filmin senaryosu babama aittir. Babamın yaşadığı gerçek bir olaydan yola çıkılarak yazıldı. 1970 yılına babam ve arkadaşları film çekmeye kalkışıyorlar. Almancı tanıdıklarından aldıkları emanet kamera ile film çekiyorlar. Film, yarım kalıyor. 1980 askeri darbesi ile birlikte evlerde bütün baskınlar yapılıyor. Bu baskınlarda bizim evde de kitapların arasında arşivlerde film makaraları bulunuyor. Bu filmde ve fotoğraflarda olanlar, bütün köylü suç örgütü kurmaktan, gerilla eğitimi vermekten ve adam öldürmek suçlarından gözaltına alınıyor. Filmin hikâyesi de genel olarak bu. Bu nedenle de çok enteresan bir proje oldu. Babam senaryosunu yazdı, ben yönettim, küçük kardeşimde oynadı. Bu anlamda tam anlamı ile bizim ailemizin işi diyebilirim".

Bölge halkının filmde büyük emeğinin olduğunu aktaran başrol oyuncusu Deniz Sandalcı, "Bugün filmimizin galasını yapıyoruz. O anlamda büyük bir mutluluk anı yaşıyoruz. Sinema filmi çekmek kolay bir iş değildir. Hele ki beyaz perdede seyirci ile buluşturmak hiç kolay değildir. Biz bütün zorlukları aşarak Netekim Karakolu'nu beyaz perde ile buluşturduğumuz için çok mutluyuz. Ana karakteri canlandırmak zor oldu elbette. Film öncesinde 2 aya yakın karakteri araştırmasını yaptım. O kişinin tikinden tutun bütün karakteristik özelliklerini araştırdım. Yani darbe öncesi ve darbe sonrası bir kişinin nasıl bir karakter değişimi yaşadığının analizini yaptım. Arkasından da provaya geçerek uygulamaya başladım. Bu da kolay olmadı" diye konuştu.

"BİRÇOK OYUNCU ARKADAŞIMI DÖVMEK ZORUNDA KALDIM"

Filmdeki işkence sahneleri hakkında konuşan Sandalcı, şunları söyledi:

"Önceki 12 Eylül filmlerine baktığımızda, işkence sahnelerinden bir yapaylık var. Çok iyi oyuncuların oynamış olmasına rağmen insanları gerçeğe yakın göremiyoruz. Bunun üzerine bir karar aldık, bu sahneleri birebir gerçeğine yakın çekmeye çalışalım diye. Bu talep de özellikle oyuncu arkadaşımızdan geldi. Bu anlamda birçok oyuncu arkadaşımı dövmek zorunda kaldım. Bu güne kadar kavga etmiş bir insan değilim. Tiyatroda duyguların boşalımı diye bir şey vardır. Bu filmde, o duyguların boşalımını yaşadım diye bilirim".

"GERÇEK HİKAYE"

Yönetmen Yasin Korkmaz'ın babası ve filmin senaristi Zeynel Korkmaz, Netekim Karakolu'nun kendisinin yaşadığı gerçek bir hikâye olduğunu kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Netekim, benim gerçek hikâyemdir. Oğlum film çekmek içinde uğraşıyordu, beni de ikna etti. Ben de senaryosunu yazdım, güzel bir çalışma oldu. Çocuk kafası ile biz film çekmeyi kolay zannediyorduk. Kamera olunca bu iş yeter diye düşündük ama kamerayı elimize aldığımızda o işin hiçte kolay olmadığını gördük. Başta kadın oyuncu bulmakta zorlandık. Bu zorluğu erkek oyuncu ile aşmaya çalıştık. Ama buna rağmen filmi bir türlü tamamlamak mümkün olmadı. Film, 10 yıl sonra da başımıza bela oldu. Bu filmde onun filmi. 10 yıl sonra 12 Eylül 1980 darbesi oldu. Bölgedeki ev aramalarında filme ait fotoğraflar ve film şeritleri ortaya çıktı. Bu görüntüleri gerilla eğitimi, terör eylemi olarak algılayan karakol komutanı bizi örgüt kurmakla, gerillacılık yapmak suçladı. Kanıt olarak da elindeki fotoğrafları ve görüntüleri gösterdi. O dönem, Limonlu da oynayan köylüleri de karakola çekti. İnsanlara günlerce işkence yapıldı. Sonuçta gördüler ki, değil. Olay o şekilde cereyan etti, bizde onu anlattık".

Ağabeyinin yönettiği filmde işkence sahneleri ile dikkat çeken Şamil Mehmet Korkmaz, 12 Eylül'ün işkenceleri ile gündemde olduğuna dikkat çekti. Özellikle fragmanlarda işkence sahnelerini ön planda tutuklarını vurgulayan Şamil Mehmet Korkmaz, komedi filmi olmasına rağmen, bunu anlatmanın kendileri için önemli olduğunu anlattı.

FOTOĞRAFLI

--------------- KUTUSU --------------

FİLMDE 200 KİŞİ ROL ALDI

12 Eylül 2013 tarihinde çekimine başlanan Netekim Karakolu filmi, filme konu olan gerçek mekânlarda çekildi. Filmde 12 Eylül'de sorgulanan köylülerden bir kısmı da rol aldı. Diğer oyuncular üç defa yapılan oyuncu seçimleri ile 500 civarında talibin arasından seçildi. 200 kişinin rol aldığı filmin çekimi Eylül 2014 tarihinde tamamlandı. Çekim sonrası çalışmaların uzaması nedeniyle 13 Şubat tarihinde izleyici ile buluşacak.

Netekim Karakolu, Altın Limon Film festivalinde, kullanılan mekânlar, oyuncuların seçimi, konusunun özgünlüğü ve anlatım tarzıyla büyük ödül olan 'En organik film' ödülünü kazandı. Malatya Uluslararası Film Festivalin'de finale kalan 9 film arasına girmeyi başarırken yine festival süresince en fazla izlenen film oldu. Filmin Yönetmenliğini Yasin Korkmaz, görüntü yönetmenliğini de yine Kadir Baziki yaptı. Süresi 90 dakika olan sinema filmi Netekim Karakolu filmi tamamen Mersin'de çekildi.