Gümüşhane’nin merkeze bağlı Dölek köyünde kadınlar tarafından topraktan yapılan ve halk arasında ‘gudu’ olarak tabir edilen toprak kaplara olan talep Ramazan ayıyla arttı.
Topraktan yapılması nedeniyle sağlıklı olmasının yanında yemeklere ayrı bir lezzet katan gudu, en fazla güveç yapımında kullanılıyor. Ramazanda evine misafir davet eden hemen herkesin güveci pişirmek için saatlerce fırınlara sürdüğü gudu Gümüşhane yemek kültüründe ayrı bir öneme sahip.
Atatürk Caddesi’nde gudu satışı yapan Ersin Gür, Ramazan ayıyla birlikte satışların hareketlendiğini kaydederek Ramazan boyunca 600-700 tane gudu sattıklarını söyledi.
Dölek güvecinin 200 yıla aşkındır yapıldığını ifade eden Gür, sattıkları guduların sadece Dölek köyünde kadınlar tarafından yapıldığını belirterek, “Köyümüzde annelerimiz, yaşlı kadınlarımız el elemeği göz nuru olarak bu guduları yapıyor. Dölek köyündeki toprak gudu yapmaya en uygun yapıya sahip. Köyün dışından alınan topraklar taşları ayıklandıktan sonra su katılarak çamur haline getirilir ve kadınlar tarafından uzun emeklerle şekil verildikten sonra tezek ve odun ateşiyle ısıtılan tandırda fırınlanır. Son olarak gudular sütle veya ayranla yeniden pişirilir ki dayanıklı olsun diye” dedi.
Yeni alınan gudunun sıcak su ile yıkandıktan sonra 15 dakika boyunca ısıtılması gerektiğini dile getiren Gür, gudunun sadece su ile yıkanması gerektiğini, asla deterjan kullanılmaması gerektiğini de hatırlattı.
Ramazan ayıyla birlikte satışlarının büyük oranda arttığını kaydeden Gür, çeşitli ebatlarda sattıkları guduların dayanıklı olması için sütle yakıldığını da sözlerine ekledi.