Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nı (BTSO) ziyaret eden Etiyopya Büyükelçisi Goıtom Kahsay, Etiyopya’nın Bursa iş dünyası açısından fırsatlarla dolu bir ülke olduğunu söyledi.
BTSO, Etiyopya Büyükelçisi Goıtom Kahsay’ı ağırladı. Büyükelçi Kahsay’ı BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ karşıladı. Onur, Türkiye’nin 2014 yılı itibariyle Etiyopya’ya ihracatının 329 milyon dolar, ithalatının ise 67 milyon dolar olduğunu ifade etti. Bursa’dan Etiyopya’ya ihracat yapan 23 firma bulunduğunu belirten Onur, Bursa’da Etiyopya sermayeli sadece bir firma olduğunu vurguladı. Onur, Bursa ve Etiyopya arasında ticaretin 2014 yılı itibariyle 1,5 milyon dolar, ithalatın ise 433 bin dolar olarak seyrettiğini belirtti.
“TÜRKİYE’NİN AFRİKA’YA YATIRIMLARI ARTIYOR”
Bursa’nın Türkiye’nin önemli üretim ve ihracat kenti olduğunu hatırlatan Onur, “Bursa, Avrupa pazarında önemli ticari münasebetleri var. Alternatif pazar imkanlarına bakıldığında Afrika, Bursalı firmalar için önem taşıyor. Son zamanlarda Türk firmalarının Afrika bölgesine ciddi yatırımları var. Ancak Etiyopya ile Bursa arasındaki ticari ilişkileri yeterli değil. Bu açıdan Etiyopya ve Bursalı işadamlarını ortak bir masada buluşturmamız lazım” dedi.
“YATIRIMLAR ARTIYOR”
Bursa’nın Türkiye’nin önemli sanayi ve ticaret şehirlerinden birisi olduğunu anlatan Büyükelçi Kahsay, Bursalı firmaları Etiyopya’ya yatırım yapmaya davet etti. Etiyopya nüfusunun yüzde 90’ınının tarım ile uğraştığını anlatan Kahsay, Türk firmaları için önemli avantajlar sağladıklarını belirtti. Bursa’dan Etiyopya ülkelerine yatırımın son zamanlarda artış gösterdiğine dikkat çeken Büyükelçi, “Etiyopya, Bursalı firmalar açısından büyük bir fırsat. Bursa iş dünyası, Etiyopya üzerinden Afrika pazarına açılabilirsiniz” dedi.
Etiyopya olarak Türkiye’yi model aldıklarını söyleyen Kahsay, “Etiyopya yılda yüzde 14 büyüme gerçekleştiriyor. 100 milyona yakın nüfusa sahip ülkemiz, son yıllarda ciddi yatırımlar alıyor. Türkiye ile Etiyopya arasında bazı ticari anlaşmalar var. Türkiye’nin üretimine büyük destek veren Bursalı firmaları Afrika pazarında görmek isteriz” diye konuştu.