MANİSA'nın Sarıgöl İlçesi'nde üretilen dünyaca ünlü çekirdeksiz sofralık Sultaniye üzümde, rekolte düşük olmasına karşın üretici yüksek kalite ve TARİŞ'in açıkladığı fiyatlarla moral buldu.
Sarıgöl Ovası'nda yetiştirilen altın sarısı Sultaniye üzümün sofralık hasadının kasım ayı ortalarına kadar devam edeceğini belirten Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, bu yıl görülen don ve dolu olayları nedeniyle rekoltenin düşük olduğunu vurguladı. İlçede yaklaşık 90 bin dekarlık alanda üzüm üretimi yapıldığını söyleyen Ülgen, zarar nedeniyle 57 bin dekarlık alanda üretim yapılamadığını, kalan kısımda ise üzümlerin kalitesinin çok iyi durumda olduğunu kaydetti. Rekoltenin fiyatları da etkilediğine dikkat çeken Ülgen, şöyle dedi:
"Bu yıl TARİŞ'in kuru üzüm fiyatlarını 6 TL'den açıklaması piyasaya canlılık getirdi. Buna bağlı olarak yaş üzümlerimizin kilosu da yurt içinde toptan 1.70 - 2 TL, ihracatlık yaş üzüm fiyatları da 2- 2.40 TL arasından satıldı. Bu durum üreticileri sevindirdi. Öte yandan şaraplık üzümler de kilosu 65 kuruştan gitti." 
Geçen yıl Sarıgöl ve çevresinde 300 bin ton yaş üzüm elde edildiğini hatırlatan Ülgen, 2015 yılında bu rakamın 180 bin tona gerilediğini açıkladı. Ülgen, rekoltenin düşük olmasına karşın yüksek kaliteyle fiyatın kendilerini memnun ettiğini ifade etti.
YAŞ OLARAK İHRAÇ EDİLİYOR
Rusya ve Avrupa ülkelerine sofralık yaş üzün ihracatının sürdüğünü ifade eden Başkan Ülgen, "Sarıgöl'ün üzümlerinin büyük kısmı ihracatçı firmalar aracılığı ile ihraç ediliyor. Rekoltemizin yüzde 65'i yaş olarak ihraç edildiği gibi, geriye kalan yüzde 35'i ise yurt içinde yaş ve kuru üzüm olarak yada şaraplık olarak değerlendiriliyor" dedi.

FOTOĞRAFLI