Memurlar 2007 yılında yayımlanan Başbakanlık genelgesiyle maaş promosyonu almaya başlamıştı. Aynı hakkı emekliler de talep ediyordu. Tartışmalar, AK Parti'nin konuyu seçim beyannamesine taşımasıyla ciddiyet kazanmıştı. Yıllarca süren mücadelede mutlu sona Aralık ayında ulaşıldı. Artık 11.5 milyon emeklinin tamamı promosyon alabilecek. Posta Gazetesi'nden Bilal Emin Turan meraak edilenleri yazdı. Promosyon ödemeleri kaç yıl için yapılacak? Banka sözleşmelerinde hangi taahhütler yer alacak? Otomatik fatura talimatı vermek zorunda mıyım? ve daha fazlası...

SGK 7 KURUMLA ANLAŞTI 

Emeklilerin 300-450 lira arasındaki promosyonu alabilmesi için ilk şart bankalarla sözleşme imzalamak.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), şu ana kadar Ziraat, Garanti, îş Bankası, Akbank, Finansbank, ING ve PTT olmak üzere 7 kurumla anlaşma yaptı. Bunlara yenileri eklenecek. Ödemeler Mart'ta başlayacak. Ancak, bankalar promosyonu otomatik olarak yatırmayacak. Başvuru gerekiyor. 11.5 müyon emekli, SGK'nm protokol imzaladığı bankalarla oturup tek tek sözleşme imzalayacak ve taahhütte bulunacak. Bunun için kimlik ve emeklilik kartı yeterli olacak.

OTOMATİK ÖDEME TALİMATI VERİLECEK
• Promosyon ödemeleri kaç yıl için yapılacak?

Ödeme üç yü için geçerli olacak. Her üç yüda bir tutar yeniden belirlenecek.

• Banka sözleşmelerinde hangi taahhütler yer alacak?

Bankayla anlaşma imzalayan emekli, maaşmı 3 yü süreyle ügüi bankadan almayı taahhüt edecek. Üç yü dolmadan maaşmı başka bir bankaya taşıyamayacak.

• Üç yıl dolmadan maaşımı başka bankaya taşırsam ne olur?

Bankayla aiüaşma imzalayan emekli, maaşmı 3 yü süreyle ügüi bankadan almayı taahhüt edecek ve 3 yü dolmadan herhangi bir nedenle, maaşmı başka bankaya taşımaya kalkarsa SGK, emeklinin almış olduğu promosyonu maaşından kesip bankaya aktaracak.

 • Otomatik fatura talimatı vermek zorunda mıyım?

Evet. Emekli elektrik, telefon, su, doğalgaz faturalarından en az ikisi için otomatik ödeme talimatı verecek.


EK HESAP DEVREYE GİRECEK

• Maaşımın tamamını çekersem ve fatura ödeme tarihini kaçırırsam ne olur?

Otomatik ödeme talimatı veren birçok emekli bankada para bırakmayı tercih edecektir. Maaşının hepsini çekenler için banka, emekliye ek hesap (avans hesap) açacak. Hesapta para kalmazsa faturalar ek hesap aracılığıyla ödenecek.

• Ek hesaptan kullanılan paranın faizi var mı?

Evet. Bankalar ek hesap için aylık yüzde 1.84, yıllık yüzde 22.08 faiz alıyor.

HESAP İŞLETİM ÜCRETİ YOK

• Kredi kartımı ek hesapla ödeyebilir miyim?

Elbette. Ama bunun için maaşınızdan kesüecek faizi iyi hesap edin. Çünkü ek hesap kredi çekmek gibidir. Faizi ise krediden daha yüksektir.

• Emekli maaşımı ATM'den çekerken ücret kesilecek mi?

Hayır. Maaşınızın tamamını ATM'den tek seferde ücretsiz olarak çekebüeceksiniz.

• Maaş hesabım için hesap işletim ücreti kesilecek mi?

Hayır. Emekli maaş hesapları için hesap işletim ücreti alınmayacak.