Eşinden haber alabilmek için çalmadık kapı bırakmayan ve her gün Sur ilçesinin girişindeki Dağkapı Meydanı’na gelerek, akşama kadar burada bekleyen yaşlı adam, eşi ve komşularının kurtarılmasını istiyor.

Terör örgütü PKK’ya yönelik gerçekleştirilen operasyonlar nedeniyle 2 Aralık’ta ilan edilen sokağa çıkma yasağının 59’uncu gününde devam ettiği Sur ilçesinde yaşanan dramlar yürekleri burkuyor. On binlerce ailenin göç ettiği, binlerce esnafın kepenklerini kapattığı ilçede her hikaye ayrı bir acıyı gözler önüne seriyor. İlçenin Savaş Mahallesi’nde ikamet eden ve birbirlerine komşu olan Bitmiş ile Demirbaş aileleri de yaşanan çatışmalar yüzünden ilçeyi terk etmek zorunda kaldı.

Ancak aileler, Nezahat Bitmiş (55) ile Gülistan Demirbaş’ı (65) doğup, büyüdükleri mahallelerinden çıkmaya ikna edemedi. Bitmiş ve Demirbaş ailelerini ilçeden gönderdikten sonra komşuları olan 2 kadın yaşadıkları mahallede kaldı. Ancak yasağın süresi beklenenden uzun sürdü ve bir süre sonra yaşlı kadınlardan haber alınamadı.

Bitmiş’in eşi Tahsin (57) ile Demirbaş’ın kızı Mülkiye, kadınların kurtarılması için Diyarbakır Valiliği’ne, Emniyet Müdürlüğü’ne ve Sur Kaymakamlığı’na defalarca başvuruda bulundu. Ancak kadınlar kurtarılamadı. Çaresiz kalan Tahsin Bitmiş, her gün sabah saatlerinde Sur ilçesinin girişindeki Dağkapı Meydanı’na gelerek, akşama kadar burada eşinden haber bekliyor.

“40 GÜNDÜR EKMEK YEMİYORLAR”

Bitmiş, eşi ve beraberindeki komşularının yaklaşık 40 gündür ekmek yemediğini bildiğini belirterek, “Elektrik ve sular kesilmiş. Pencereler roketin isabet etmesiyle kırılmış. Bir odada 4 kişi kalıyorlar. Biri özürlü. Yasaktan bu yana oradalar. Tansiyon ve şeker hastası benim eşim. Sürekli karakolu arıyorum. Eşim yaklaşık 15 gün önce beni aradı. Ona karakolu aramasını söyledim. 'Tamam’ deyip, kapattı. Karakola gidiyorum, kaymakama yönlendiriyorlar. Kaymakamlık da görevli amire yönlendiriyor. Vali yardımcısına kadar gittim. Bu kadınları öldükleri zaman mı kurtaracaklar? Her gün burada içeriden çıkmalarını bekliyorum. Topum silahım yok karşı durup, çıkarayım onları” dedi.

“GÜNLERDİR BABAANNEMİ GÖRMÜYORUM”

Bitmiş’in 9 yaşındaki torunu Mehmet ise günlerdir babaannesini görmediğini anlatarak, “Orada ekmek ve su yok. Neyle geçiniyorlar bilmiyorum. O taraf veya bu taraf savaşıyor ancak ezilen bizler oluyoruz. Babaannemi çıkarılsın artık” diye konuştu.

“YARDIM İSTEMİYORUM, ANNEMİ İSTİYORUM”


Demirbaş’ın kızı Mülkiye ise şu ifadelerde bulundu:

“Savaş Mahallesi’nde 4 kadın mahsur kaldılar. Yaşıyorlar mı yaşamıyorlar mı bilmiyoruz. Her yere başvurduk ama net bir cevap alamadık. Şuan arkadaşımın evinde kalıyorum. Yardım falan istemiyorum. Sadece annemi istiyorum. Her şey onlara olsun sadece canımı istiyorum. Valiliğe ve kaymakamlığa sesleniyorum. Onları çıkarın oradan annem rahatsız.”