Samsun İl Sağlık Müdürlüğünce atık ilaçların çevreyi kirletmemesi amacıyla kampanya başlatıldı. Bir alışveriş merkezinde "Doğayı Sizinle Birlikte Koruyoruz" temasıyla düzenlenen etkinlikle projenin tanıtımı yapıldı. Vali Yardımcısı Şevket Cinbir, burada yaptığı açıklamada, son kullanma tarihi geçmiş ilaçların sıradan bir atık olarak görülmemesi gerektiğine işaret etti.

"DAHA TEMİZ BİR ÇEVRE "

Tarihi geçmiş ilaçların tıbbi atık olduğunu vurgulayan Vali Yardımcısı Cinbir, "Özellikle miadı dolmuş ilaçları ne yazık ki vatandaşlarımız gelişigüzel çöp kutularına atıyor. Bu da çevre kirliliğine neden oluyor.  Dolayısıyla bu atıkları diğer atıklardan ayrıştırarak imha etmek gerekiyor. Vatandaşların bu ilaçları gelişigüzel çevreye atmamaları için kampanyaya destek vermelerini istiyoruz" ifadesini kullandı.

"İNSAN SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR"

İl Sağlık Müdürü Dr. Muhammet Ali Oruç ise ilaçların insan sağlığının korunması ve hastalıkların tedavisi için vazgeçilmez konuma sahip olduğunu ifade etti. Bu ilaçların tatlı su kaynakları ya da toprağa karıştıklarında insan sağlığı için risk haline gelmeye başladığına dikkati çeken Oruç şunları söyledi: "Vatandaşlarımız son kullanma tarihi geçmiş ya da kullanmadıkları ilaç atıklarını lavabo giderlerine ya da doğrudan çöpe atarak imha etme yöntemini tercih ediyor. Bu da ilaç atıklarının doğrudan tatlı su kaynaklarımıza ve toprağa karışarak çevreye zarar vermesine neden oluyor. Bu tablo gün geçtikçe çevre ve insan sağlığını tehdit eden boyutta küresel risk haline geliyor." 

VATANDAŞLARA ÇAĞRI

Atık ilaçlardan kaynaklı çevre kirliliğine karşı adım attıklarını belirten Oruç, "Kampanya çerçevesinde iki gün boyunca Canik ve Atakum'daki iki alışveriş merkezimizde vatandaşlarımızın evlerinde bulunan son kullanma tarihi geçmiş ilaçları toplayıp doğaya zarar vermeden bertaraf edilmelerini sağlayacağız. Ayrıca İlkadım, Atakum, Canik ilçelerimizde Aile Sağlığı Merkezlerimizin bulunduğu alanlara ilaç atık kutuları yerleştireceğiz. Vatandaşlarımız atık ilaç toplama kutularına evlerinde bulunan atık ilaçlarını getirip atabilir" diye konuştu.

"OKULLARDA YAYGINLAŞTIRACAĞIZ"

Öğrencilerde doğa farkındalığı oluşturulmasına dikkat çeken Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Ağar da, "Biz de eğitim öğretim boyutuyla öğrencilerimizi doğrudan ilgilendiren bir konu olması münasebetiyle gündemimize aldık. Öğrencilerimizde doğa, atıkların kullanılması, dönüşümü, bertaraf edilmesi konusunda bir farkındalık oluşturmak istiyoruz. Bu tarz etkinliklerde öğrencilerimiz için bir fırsat özelliği taşıyorlar. Ben bu vesiliyle çalışmayı organize eden İl Sağlık Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum. Okullarımızda da yaygınlaştıracağımızı ifade etmek istiyorum" dedi.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.