Doğuş Esat BERME/MARMARİS (Muğla), () - MARMARİS'teki ormanlık alanda, ölüme terk edilmiş halde bulunan 5 aylık pointer cinsi yavru köpek, hayvanseverler tarafından bakıma alındı. Gıda eksikliği yüzünden yürüme güçlüğü çeken yavru, üç aylık bir tedavinin ardından yeni yuvasına, kendisini sahiplenecek Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yaşayan hayvansevere teslim edilecek.
İçmeler Doğa ve Hayvanları koruma Derneği Başkanı Semin Biter tarafından dört gün önce, İçmeler Mahallesi'ndeki ormanlık alanda bulunan yavru köpek için seferber olundu. Gıda eksikliği nedeniyle yürümekte zorlanan yavru, bakıma alındı. Bugün de veterinere getirilen yavru köpeğin kontrolleri yapıldı.
VALİLİĞE BAŞVURULACAK
Açıklama yapan Derneği Başkanı Semin Biter, "Bu yavruyu, yaklaşık dört gün önce ormanlık alanda kaderine terk edilmiş bir halde bulduk. Yemek ve su takviyesi yapıyoruz. İlk bulduğumuzda yürüyemiyordu. Şimdiyse biraz yürümeye başladı. Bu yavruyu ormanlık alana terk eden kişileri tespit etmek için tüm çalışmalara başladık. Yarında Muğla Valiliğine giderek gerekli bildirimi yapacağız" dedi.
TERK ETMENİN CEZASI VAR
Hayvanları terk etmenin cezasının bulunduğunu söyleyen Biter, "Kanunlar öncelikle dişi hayvanların kısırlaştırılması gerektiğini emrediyor. Ayrıca doğum yaptırılacaksa, hem annenin hem de doğan yavruların kayıt altına alınması ve kimler tarafından sahiplendirildikleri kanunlar nezdinde belirli olmalı. Bunları yapmayanlar hakkında 600 lira idari para cezası ve hayvan beslemekten men edilmesi gibi yaptırımlar söz konusu. Bu yavruyu ormana terk edenleri bulursak onlar hakkında da bu cezaların uygulanmasını sağlayacağız" dedi.
Hayvanları hasta olan ve kısırlaşması gereken ancak maddi imkanı olmayan kişilere seslenen Biter, derneğe başvurduğu takdirde kendilerine yardımcı olacaklarını sözlerine ekledi.
TEDAVİ İÇİN 3 AYLIK SÜREÇ
Ormanda bulunan köpeğin henüz genç olmasının iyileşmesinde büyük rol oynayacağını belirten Veteriner Hekim Behçet Düzgün, "Bu köpek yeteriz beslenme nedeniyle raşitik bir duruma. İyi bir bakımla üç aya kadar kendine gelecektir. Tahminime göre yavru beş aylık ancak olması gereken kilosu 15 iken şu anda 5 kilo civarında. Takviye gıdalarla besleyip ayağa kaldıracağız. Ayaklarındaki yamukluk da sargıyla giderilecek" dedi.
AMERİKA YOLCUSU
Marmaris Hayvanları Koruma Derneği Üyesi Özlem Onur, 'Şanslı' ismini koydukları yavru köpeğe, Amerika'da yuva buldukları belirtti. Onur "Köpeğin bakımları yapıldıktan ve iyileştikten sonra Amerika'nın New York şehrinde yaşayan bir arkadaşım köpeği sahiplenecek. Zaten mikroçip takılıp kan testleri yapılacak. Bu sırada da köpek bakıma alınacak. Yaklaşık 3-4 ay sonra köpek Amerika'ya yollanacak" dedi.

FOTOĞRAFLI