Dünyanın en köklü medeniyetlerinden Çin, tarih boyunca süregelen "ihtişam ve gösteriş" merakını, modern dünyada hız ve büyüklük üzerinden yansıtıyor.

Ülkenin kuzey sathında boydan boya uzanan "Çin Seddi", dünyada bugüne kadarki "en büyük" insan yapısı olma özelliğini korurken, eski imparatorluk başkenti Şian'da dünyanın "en büyük" anıt mezarı "Toprak Askerler", ziyaretçilerini hayretler içinde bırakmaya devam ediyor. İmparator için asırlar önce dev "Yasak Şehir" kuran ya da Pekin'den Hangcou'ya kadar bin 794 kilometrelik su kanalı açan ülke, o dönemlerde imkansız görünen bu ilginç eserlere imza atmıştı. Modern dünyada hızlı ekonomik büyümenin nimetlerinden faydalanan ülke, bu asırda da adından sıklıkla söz ettirecek birçok eseri sadece ihtişam öncelikli değil, aynı zamanda "hız" odaklı yapmaya devam ediyor.

Ülkedeki tek parti sisteminin katı ve ağır bürokrasisi nedeniyle uzun süreçlerin ardından alınan kararlar, uygulama aşamasında ise aksine son derece hızlı bir şekilde hayata geçiriliyor. Prosedürleri uygularken ince eleyip sık dokuyan Çin, projelerinin hayata geçirilmesi safhasındaki hızıyla rakip tanımıyor.

Ülkenin en iddialı olduğu alanlar arasında yer alan yüksek hızlı tren üretimi, özellikle 20. yüzyılın sonundan itibaren tüm dünyanın dikkatini çekiyor. Çin'in doğusundaki liman kenti Çingdao'da bulunan "CSR Qingdao Shifang" firmasının tasarladığı ve geliştirdiği elektrikli tren, 18 Kasım'da yaptığı testte saatte 385 kilometre hıza ulaştı. Testin, köprü ve tüneller dahil manevra kabiliyeti gerektiren zorlu şartlarda gerçekleştirildiği belirtildi.

Standart işletim hızının saatte 350 kilometre olacağı vurgulanan trenin üretimi haziran ayında tamamlanmıştı.

Çin'in hızlı tren ağı, 10 bin kilometreyi aşan toplam uzunluğu ile dünyadaki toplam hızlı tren ağının yüzde 45'ini oluşturuyor. Ülkenin geliştirdiği hızlı demir yolu sistemi, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu birçok ülkeye ihraç ediliyor.

- Başkentin en yoğun noktasına 43 saatte köprü

Dünyada en fazla trafik yoğunluğuna sahip Pekin'de güvenlik kamerası görüntüleriyle sosyal medyada paylaşılan bir köprü inşası, izleyenleri hayretler içerisinde bırakmıştı. Zira köprü yapılırken kısa bir zaman aralığında bin 300 tondan fazla çelik kullanan Çinliler yeni bir rekora daha imza atmıştı.

Şehrin güneydoğusundaki Sanyüen Köprüsü'nün eskiyen üst bölümünün 43 saat gibi kısa sürede yenisiyle değiştirildiğinin gösterildiği hızlandırılmış görüntüde, bu süre içinde köprünün ayaklarının güçlendirildiği, asfaltlandığı, şerit çizgilerinin boyanarak tekrar araç trafiğine açıldığı görülüyor.

Pekin Havalimanı gibi yoğun istikametlerin kavşak noktasında bulunan Sanyüen Köprüsü, kent merkeziyle Şunyi ilçesini de birbirine bağlıyor.

Küresel konumlandırma sistemi, lazer ve robotların yardımıyla yenilenen köprü için bin 300 ton çelik kullanıldı. 6,1 milyon dolar maliyetli köprü yenileme çalışması, 13 Kasım'da yerel saatle 11:00'de başlamış ve 15 Kasım'da saat 18:00'de sona ermişti.

- En hızlı bilgisayar

Dünyanın "en"lerini gelişen teknolojiyle birlikte sanal dünyaya ve işlemci üretimine de yönelten Çin, süper bilgisayar Tienhı-2 ile dünyanın en hızlı bilgisayarına sahip oldu. Tienhı-2 bu sene de dünyanın en hızlı süper bilgisayarı unvanını koruyarak altıncı kez birinci oldu.

Yılda iki kez hazırlanan en hızlı 500 listesinde yer alan Çin süper bilgisayarı, ABD'nin Titan bilgisayarından iki kat daha hızlı.

Tienhı-2, saniyede 33,86 petaflop işlem yapabiliyor. Saniyede 1 katrilyon işlem gücü olarak tanımlanan petaflop, dünyanın en hızlı bilgisayarlarının erişebildiği hız birimini ifade ediliyor.

Çin'in Savunma Teknolojileri Ulusal Üniversitesi tarafından tasarlanan Tienhı-2, Guangcou kentindeki Ulusal Süper Bilgisayar Merkezinde bulunuyor. Tienhı-2, "en hızlı" unvanını 2013 yılında ele geçirmişti.

- İnternet üzerinden alışverişte 12 dakikada 1,6 milyar dolar harcanıyor

Çin'in e-ticaret devi Alibaba Holding, ülkede "online alışveriş günü" ilan ettiği 11 Kasım'da ilk 12 dakika 28 saniyede 10 milyar yüen (1,57 milyar dolar) tutarında ürün siparişi alarak "en hızlı online alışveriş" alanında dünya rekoru elde etti.

Şirket bünyesindeki Tmall'un verilerine göre, farklı ülkelerden 5 bini aşkın uluslararası marka Alibaba'nın bu seneki promosyon kampanyasına katıldı. Alibaba Holding'in kargo şirketi Cainiao, toplam sipariş adedinin 478 milyon olduğunu duyurdu.

Ekonomik araştırma dergisi Hurun'un 15 Ekim'de açıkladığı verilere göre de, Çin'de "dolar milyarderi" sayısı 596'ya ulaştı. 537 dolar milyarderine sahip ABD'yi geride bırakan Çin, bu alanda da zirveye oturdu.

- "9 şiddetinde depreme dayanır"

Çin'in güneyindeki Hunan eyaletinin başkenti Çangşa'da mart ayında yapılan 57 katlı gökdelenin inşası sadece 19 gün sürdü. Yapımında vardiyalı olarak bin 200 işçinin çalıştığı binaya "9 şiddetinde depreme dayanaklı" raporu verildi.

Çin'de başta ekonomi ve finans merkezi Şanghay olmak üzere başkent Pekin ve Guangcou gibi metropollerde 50 kat üzeri onlarca gökdelen bulunuyor.