Paris’te grafik tasarımı yapan Fas asıllı El Asri Yassine ile yardımcısı Boissean Melanie, "Bir kahve molası" diyerek işlerini yarıda kesip yürüyüşe çıktı. Tahran’da 9 ay sonra bitirmeyi planladıkları yürüyüşü 7. ayında İstanbul’da sonlandırmaya karar veren iki çılgın seyyah, 3 bin 800 kilometre yürüyerek değişik bir rekora da imza attı.
Paris’ten geçen ağustos ayında www.tout-a-pied.com web sitesinde ‘Bir kahve molası’ başlığı atarak yürüyüşe çıktıklarını ilan eden 2 arkadaş, mart ayında Türkiye’ye ulaştı. Osmanlı eserlerinin de bulunduğu tarihi Edirne, Bursa ve İstanbul şehirlerini görmek isteyen ikili, İstanbul’dan Paris’e dönme kararı aldı. İlk planladıklarında gezinin 9 ay sürüp Tahran’da son bulmasını düşünen grafik sanatçıları Melani ve Yassine, ancak Türkiye’nin güneydoğu sınırındaki kontrolsüz güçlerin tehdidinden dolayı İstanbul’dan uçakla Paris’e dönmeyi kararlaştırdı.
Fas asıllı olan El Asri Yassine, müslüman olarak her gün ihtiyaçları olan yiyeceğin bir şekilde kendilerine ulaştığını söyledi. Yassine, “Rızkı verenin Allah olduğuna inanınca bütün işleriniz rast gidiyor. Gece, sırtımızdaki çadırları kurup yatıyor, gündüzse yürüyoruz. Güzergahımız üzerinde ne bulursak, ne ikram edilirse onu yedik. Hiçbir güvenlik veya açlık sııntısı yaşamadık” dedi.
Paris’ten 2014 yılının Ağustos ayında yola çıkan Boissean Melani ve El Asri Yassine, ilk olarak Fransa’nın Marsilya sahillerine indi. Buradan Roma ve İtalya’nın sahil şehri Bari’ye ulaşan iki genç arkadaş, gemi ile Tiran’a geçti. Arnavutluk üzerinden Yunanistan ve Edirne, Bursa güzergahını takip eden 2 çılgın seyyah, mart ayının sonuna doğru İstanbul’dan Paris’e dönmeyi planlıyor.
"BURSA OSMANLI ŞEHRİ OLDUĞUNU BELLİ EDİYOR"
Paris’ten çıkıp 3 bin 800 kilometreyi 7 ayda yürüyerek Bursa’ya gelen El Asri Yasinne, yeşil şehrin, Osmanlı’nın ilk payitahtı olduğunu ziyaretçilerine hissettirdiğini söyledi. Tarihi Bursa surları içindeki Hisar Ortapazar Caddesi’nde İHA’ya röportaj veren Yassine, "İstanbul’a geçeceğiz. Orayı da gezdikten sonra uçak ile Paris’e döneceğiz. Dört farklı ülkede en ufak bir güvenlik meselesi yaşamadık. İnsanların bize yardımcı olması sayesinde rahat bir şekilde bu seyyahati yaptık” diye konuştu.