Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kosova Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Haşim Thaçi ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Kosova Cumhuriyeti’nin her zaman yanında olduklarını vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, 4 ülkenin Kosova’yı tanımasından duyduğu mutluluğu dile getirerek “Kosova’nın Avrupa ile entegrasyonunu destekliyoruz ve Avrupa Konseyi, NATO ve AB misyonlarındaki mevcudiyetimizle Kosova halkına hizmet vermeyi sürdürüyoruz. Kosova’nın bugüne kadar üye olduğu uluslar arası örgütlerde de yoğun çalışmaları devam ettiriyoruz. Kosova’nın Avrupa Konseyi’ne üye olması gerektiğine inanıyoruz, bu konuda çalışmalarımızı devam ettiriyoruz” dedi.
Kosova’nın kalkınmasına yönelik katkılarının devam ettiğini söyleyen Çavuşoğlu, TİKA’nın 460 projeyle Kosova’nın kalkınmasına katkı sağladığını ifade ederek şunları söyledi: “Türk firmaları Kosova’da çok önemli yatırımlar yaptı. Kosova, Priştina Havaalanı’nın Türk firma tarafından işletilmesi çok önemli. Kosova’da Türk firmalarının üstlendiği projelerin toplam miktarı bir milyara yaklaştı. Türk firmalarının Kosova’da yaptığı yatırım tutarı 400 milyon dolara yaklaştı.”
Thaçi ise Sırbistan’la olan diyalogun sürdüğünü belirterek, diyalogun bölgeye barış ve refah getirdiğini şöyle anlattı: “Bölgesel ve uluslar arası örgütlere üyeliği konusunda emin adımlarla yürümektedir. Bu sene Avrupa Konseyi’ni üyeliğimiz konusunda çalışacağız. Bu konudaki doğrudan desteğinize minnettarız. Hem hükümetiniz hem de siz bizi çok aydınlattınız.”
İlişikleri geliştirmek istediklerini kaydeden Thaçi, “Kosova genç bir ülke ve büyük olanaklar var. Bu olanağın Türk firmaları tarafından kullanılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Eğit donat müzakerelerine ilişkin soruya Bakan Çavuşoğlu, “Henüz imzalama aşamasına gelmedik. Kısa süre içinde imzalanması beklenmektedir. Suriye’nin bütünlüğü tehdit eden unsurlarla mücadele etmesi, DEAŞ başta olmak üzere rejim de Suriye’nin istikrarı ve bütünlüğü için tehdittir. Eğitip donattığımız unsurların DEAŞ ile mücadele etmesi öngörülmektedir. Rejim unsurlarıyla da mücadele etmesi beklenmektedir" diye karşılık verdi.
Çavuşoğlu, De Misruta’nın planıyla ilgili olarak da şunları söyledi:“De Misruta buna benzer planlarla bize de gelmişti. Bu planlarında, önerilerinde eksikler olmasına rağmen, özellikle uygulanmasında tereddütlerimiz olmasına rağmen prensip olarak bu önerileri destekledik. Burada altı haftalık ateşkes de olsa biz bunu memnuniyetle karşılarız. Burada Suriye’de köklü çözümler gerekiyor. Esad rejimi meşruiyetini kaybetmiştir. Suriye’de istikrarın, barışın sağlanabilmesi için Esad’ın gitmesi lazım ve Ulusal birlik hükümetinin Esad’ın yerine alması gerekir” dedi.
Kosova’nın 5 AB üyesi ülkenin tanıması bakımından ne yapabileceğini soran gazeteciye Çavuşoğlu, Kosova’nın tanınmasını gündeme getirdiklerini ve çalışmalarını yoğunlaştıracaklarını ifade etti.