Tokat İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Cihat Zülfüoğulları, kenelerden insanlara geçen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının Karadeniz Bölgesi’nde yaygınlaştığını ifade ederek, “Kene ile temas etmesi muhtemel herkesin risk altına” dedi.
Tokat Halk Sağlığı Müdürlüğü’nde Vali Yardımcısı Bilgihan Bayar başkanlığında yapılan koordinasyon toplantısında 2015 yılında KKKA hastalığına karşı alınacak olan önlemler ve yapılacak eğitim çalışmaları ele alındı. Toplantıdan çıkacak olan sonuca göre hastalıkla mücadele ile ilgili yol ve yöntemlerin belirleneceğini ifade eden Bayar, toplantıda alacakları kararla hastalığa karşı mücadelede daha iyi sonuçlar elde edeceklerini ümit ettiklerini kaydetti.
KKKA hastalığı ile ilgili sunum yapan İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Cihat Zülfüoğulları ise 2002 yılında bir hemşirenin ölümü ile Tokat’ta hastalığın tanımlanarak hastalıkla ilgili mücadele çalışmalarının başlatıldığını söyledi. Zülfüoğulları, kene vakalarının ilkbaharın başlangıcında şubat ayının sonlarına doğru ortaya çıkmadığını ve vakaların yaz aylarında tavan yaptığını kaydetti. Kenelerden insanlara geçen KKKA virüsü hastalığının Karadeniz bölgesinde yaygınlaştığını ifade eden Zülfüoğlulları, kene ile temas etmesi muhtemel herkesin risk altına olduğunu belirterek, “Kene popülasyonun olduğu yerlerde risk daha fazla ancak kırsala gitmediği, şehir merkezinde yaşadığı halde hayatını kaybeden vakalar da oldu” diye konuştu.
Zülfüoğlulları, bakanlık kararı ile her yıl kenelere karşı strateji belirlediğini ifade ederek, “Kene kovucu spreyler, kene çıkarma kartları çeşitli dönemlerde dağıtıldı. Eğitim çalışmaları sahada devam ediyor. Tokat’ta 2014 yılına bakıldığında 439 hastamızın kan analizinde 214 tanesi pozitif çıkmış. Bu hastalarımızdan da 14 tanesini maalesef kaybettik. Başçiftlik ilçemiz bugüne kadar ölümlü vaka olmayan tek ilçemiz” şeklinde konuştu.