Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi (IKYB) Parlamentosu Milletvekili Majit Otham Tawfeeg Başkanlığındaki yedi kişilik IKYB milletvekili heyeti, K.Irak’a en fazla ürün ihracatı gerçekleştiren Gaziantep’te incelemelerde bulundu.
Gaziantep temasları çerçevesinde Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB)’ni ziyaret eden IKYB Milletvekillerine, Ürün Güvenliği ve Denetimi (ÜGD) Genel Müdürü Dr.Mehmet Karabay ve ÜGD Daire Başkanları da eşlik etti.
GAİB Koordinatör Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Selahattin Kaplan ve Güneydoğu Anadolu Hububat-Bakliyat-Yağlı Tohum ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya tarafından karşılanan IKYB heyetine Gaziantep’ten Irak’a gerçekleştirilen ihracat hakkında bilgiler verildi.
İki ülke arasındaki ihracatın arttırılmasına yönelik konuların ele alındığı istişare toplantısında GAİB Başkanı Abdülkadir Çıkmaz, Gaziantep ve Bölge ihracatı hakkında açıklamalarda bulundu. IKYB heyetini Gaziantep’te görmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Çıkmaz, IKYB Milletvekillerinin, K.Irak’a ihraç edilen ürünlerin tüm üretim aşamalarını yerinde görmeleri ve incelemeleri açısından bu ziyareti oldukça faydalı bulduklarını söyledi.
Çıkmaz, Türkiye’den K.Irak’a yapılan ihracatın büyük bir bölümünün Gaziantep’ten gerçekleştirildiğine dikkat çekerek, "Biz yemediğimiz hiçbir ürünü başka ülkelere ihraç etmeyiz. Bu nedenle ürünlerimizin tüm üretim aşamaları hijyenik bir ortamda büyük bir titizlikle gerçekleştirilmekte. Bunu bugün yapacağınız fabrika ziyaretlerinde de açıkça göreceksiniz” dedi.
Türkiye ve Irak arasında tarihi bir bağ bulunduğunu ifade eden IKYB Milletvekili Majit Otham Tawfeeg ise, bugün ülkelerinde kullanılan ve tüketimi yapılan tüm malzemelerin Türkiye’den giriş yaptığını kaydetti.
Tawfeeg, amaçlarının Türkiye ile sosyal ve ticari ilişkileri daha da arttırmak olduğunu sözlerine ekledi. Ürün Güvenliği ve Denetimi (ÜGD) Genel Müdürü Dr.Mehmet Karabay da toplantıda yaptığı konuşmada bölge ihracatının liderleriyle bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
IKYB Milletvekilleri gün içerisinde Organize Sanayi Bölgesinde bulunan bazı ihracatçı firmaların üretim tesislerinde incelemelerde bulunacak.