Konya’nın Beyşehir ilçesinde Ali Rıza Celeboğlu Ortaokulu öğrencilerinin hazırladıkları iğne toplama makinesi ve potansiyel enerjiyi kinetik enerjiye çevirerek bahçe sulama projesi TUBİTAK Türkiye Finaline katılıyor.
Beyşehirden Alirıza Celeboğlu Orta Okulu iki projeyle yarışmaya katılıyor. Proje sorumlusu Öğretmenler Fatih Fırat, Hakan Güngör, Vahap Küçükdeligöz, Yasemin Coş, Nermin Daracı ve 7. Sınıf öğrencilerinden Tülay Saraç, Aleyna Çıplak, Zehra Güneş yoğun bir tempoyla çalıştıklarını robotsandan 6 adet robot alarak programlama yapmayı öğrendiklerini ve bu 6 projeden 2’sinin Konya’da elemelerden geçtiğini Ankara finaline katılmayı hak kazandıklarını söyledi.
Okul Müdür Yardımcısı Fatih Fırat, “Öğrencilerimiz yoğun bir araştırma sonrasında bu fikri bana sundular. Bu makine sınırlara 15 milimetre kala duruyor, önüne engel çıkınca sinyal veriyor. Programlamada değişiklik yapılırsa telefona mesaj bile atabilir aynı zamanda bütün metalleri topluyor. Bu projenin terzilere ve daha geniş çaplı yaparak askeri alanda mayın bulmada da yardım olacağına inanıyorum” dedi.
Okulun diğer bir projelerinin ise potansiyel enerjiyi kinetik enerjiye çevirerek masrafsız ve zahmetsiz bahçe sulama olarak belirten Fatih Fırat Işık, sensörlü bir mekanizma sayesine yüksekte bulunan depomuza su doluyor ısı çok olmadığı için buharlaşmada olmuyor. Daha sonra ise biriken potansiyel enerji damla sulama yolu ile kinetik enerjiye çevriliyor” diye konuştu.
Tüm öğrenci ve öğretmen arkadaşlarına bu projelerde yer aldıkları teşekkür eden Işık, bu sene bizim için bir ilkti güzel projeler çıkardığımıza inanıyorum. İnşallah bundan sonra her sene TÜBİTAK’ın bu yarışmalarına her zaman gireceğiz. Bu sayede öğrencilerimizin mühendislik becerilerinin de gelişeceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.
Türkiye genelinde 20 ilin katıldığı TÜBİTAK teknoloji yarışmasına Konya’dan 3 okulun 6 projeyle Ankara Hacattepe Ünüversitesi Beytepe Kampüsünde bugün sergileneceği öğrenildi.