Almanya’da ses sanatçılığı yaparken tır şoförlerine inat tır şoförü olan ve 7 yıl Almanya’da tır şoförlüğü yaptıktan sonra İzmir’e tır ile yük getirince şehre aşık olup yerleşme kararı veren 3 çocuk annesi Özlem Özbakır, bir yandan çağrı merkezinde çalışırken bir yandan da sahne alıp iş çıktıkça tır şoförlüğüne devam ediyor. Kendini şoför koltuğunda görenlerin şaşkınlık içinde izlediğini belirten Özbakır, "Önümü kesip fotoğraf çektirenler oluyor. Yoluma zor gidiyorum’’ dedi.

Aslen Tekirdağlı olan 46 yaşındaki Özlem Özbakır, Almanya’da doğup büyüdü. 14 yaşında Almanya’da sahnelere çıkan Özbakır, şarkı söyleyerek geçimini sağladı. Almanya başta olmak üzere Avrupa’nın çoğu ülkesinde sahneye çıkan Özlem Özbakır, turne turne dolaştı. 3 çocuk annesi olan Özbakır’ın hayatı 2010 yılında

tır şoförleri ile bir sohbette yaşadığı inatlaşma ile tır şoförlüğü yapmaya başlaması ile değişti. Bir buçuk yıl önce tır le yük getirdiği İzmir’e yerleşme kararı alan Özbakır, bir yandan çağrı merkezinde çalışırken bir yandan da sahne alıp iş çıktıkça tır şoförlüğüne devam ediyor.

Nasıl tır şoförlüğü yapmaya başladığını anlatan Özlem Özbakır, kendisini dinlemek için gelen tır şoförleri kendi aralarında işlerinin zorluğunu konuşurken kulak misafiri olduğunu ve yanlarına gittiğini belirterek, ’’Tır şoförlüğü şöyle ağır, böyle ağır diye yakınıyorlardı. Onlara dedim ki, ’Sizin yaptığınız işi ben haydi haydi yaparım’ dedim. Onlara ispat etmek için önce tır ehliyetine başvurdum. Benim girdiğim yerde benle birlikte 13 kişi tır ehliyetine başvurdu. Sadece benle birlikte bir kişi sınavları geçip ehliyeti alma hakkı kazandı. Bir inat uğruna, bir ispatlama uğruna ‘Tır şoförlüğü yapacağım’ dedim ve yaptım. Almanya’da 7 yıl boyunca tır şoförlüğü yaptım. Bir yandan da ses sanatçılığına devam ettim” dedi.

Bir buçuk yıl önce İzmir’e tır ile yük getirdiğini anlatan Özbakır, ’’İlk defa geldiğim İzmir’i gördüm ve aşık oldum. Kendi kendime ‘Ya hiç ya da bugün’ dedim ve İzmir’de kalmaya karar verdim. İzmir’e yerleştim. Burada zaman zaman tır ile kısa mesafeli işlere gidiyorum. Şu anda İsviçre merkezli bir çağrı merkezinde teknisyen olarak görev yapıyorum. Sahneyi burada bırakmadım. Arada sahneye de çıkıyorum. En son olarak geçtiğimiz hafta içi tır ile Aydın’a gittim, vinç getirdim İzmir’e’’ dedi.

Tır şoför koltuğunda görenler şaşkınlığını gizleyemiyor

İki oğlu ve bir kızı olduğunu belirten Özlem Özbakır, oğullarının kendisi ile gurur duyduğunu, kızının ise yollarda başına bir şey geleceği korkusu nedeniyle tır şoförlüğümden pek hoşlanmadığını söyledi. Tır kullandığını söylediğinde kimsenin Türkiye’de inanmadığını ifade eden Özbakır, ’’Tır ile bir işe gideceğim ama görenler şaşkınlıklarını gizleyemiyor. Bakan bir daha bakıyor. Hatta bazen yolda durduruyorlar resim çektiriyorlar, sohbet ediyoruz. Yoluma varana kadar baya bir sürüyor’’ dedi.

3 dili var, tır şoförlerine telefondan yardımcı oluyor

Birkaç mesleği olduğunu söyleyen Özbakır, ’’Hepsinde ayrı ayrı zorluk çekiyorum. Ama insan mesleğini sevdiği zaman zorluklarına göğüs geriyor’’ dedi. Türkçe, Almanca, İngilizce konuşabildiğini ifade eden Özbakır, ’’Çoğu tır şoförlerinde numaram var. Yabancı ülkelere giden şoför arkadaşlarım dil konusunda zor durumda kaldıklarında beni arayıp yardım istiyor. Bende onlara seve seve yardımcı oluyorum’’ diye konuştu.

Avrupa’daki tır şoförleri ile Türkiye’deki tır şoförleri arasında kurallara uyma bakımından farklılık olduğunu belirten Özbakır, ’’Tırların şeridi en sağdır. Avrupa’da bu kurala uyuluyor. Ancak Tükiye’de bu kurala uyma çok az. Yollarda görüyorum, tırların çoğu sağ şerit yerine orta şerit ya da soldan gidiyor’’ dedi.