Ağır kış şartlarının hüküm sürdüğü Doğu Anadolu Bölgesinde kar ve tipi nedeniyle yolları ulaşıma kapanan köy ve mezralardaki acil hastalar kar üstü araçları snowtracklarla kurtarılarak hastaneye götürülüyor.
Erzurum Sağlık İl Müdürlüğü bünyesindeki 112 Acil Komuta Merkezi ekipleri, kar ve tipi nedeniyle yolu kapanan yerleşim yerlerindeki hastaları kurtarabilmek için adeta canla başla çalışıyor. 2014 yılının kış sezonunda 328 hastanın kar üstü araçlarıyla kurtarıldığı kentte bugün de ekipler bir hastayı kurtarmak için seferber oldu. Palandöken ilçesine bağlı Yağmurcuk köyü, Esenler mezrasına giden ekiplerin zorlu yolculuğuna gazeteciler de tanıklık etti. Karla kaplı yolda ambulans kara saplanarak ilerlemekte güçlük çekti. Sağlık ekipleri bir yandan ambulansın tekerleklerine zincir takarken, bir yandan da ambulansı kar üstü aracı snowtracka halatla bağladı. Snowtrackın çekmesiyle ambulans saplandığı yerden kurtarılarak yoluna devam edebildi. Bin bir güçlük çekilerek köye ulaşan sağlık ekipleri, Esenler mezrasında hastaları sağlık kontrolünden geçirerek, durumu acil olanları snowtrackla kentteki hastaneler taşıdı.
112 Başhekimi Gürsel Bedir, geçen yıl 328 hastanın kar üstü araçlarla kurtarıldığını ifade ederek, “Bu sene geçtiğimiz günlerde kar ve tipinin yoğun alması sebebiyle 1 haftada 30’a yakın hastaya müdahale ettik. 2 adet snowtrack, 5 adet kar paletli ambulansımız mevcuttur. Kar paletli ambulanslar Karayazı, Tekman, Horasan, Çat ve Merkez’de konuşlandırılmıştır. 2015 Ocak ayı ilk 10 günde Snowtrack ambulanslar ile ile 19 vaka Kar paletli ambulanslar ile 18 vaka alınmıştır. Hastalarımız çoğunluğunu gebe vakası oluşturmakta” dedi.