AVRUPA Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen ve Van Valiliği'nin faydalanıcısı olduğu 'Van İlinde Yerinden Edilmiş Kişilerin Ekonomik ve Sosyal Entegrasyonu Projesi'nin eğitim bileşeni kapsamında yürütülecek olan çalışmaların tanıtımı yapıldı.
Van Valiliği AB Proje Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Ali Kılıçer ve Van Valiliği AB Proje Koordinasyon Merkezi Teknik Destek Ofisi Mesleki Eğitimler Kilit Uzmanı Mehtap Tanrıverdi Derebeyli, mesleki eğitim kurslarıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Ali Kılıçer, ‘Van İlinde Yerinden Edilmiş Kişilerin Ekonomik ve Sosyal Entegrasyonu Projesi’nin Mesleki eğitimlerle, Van ilinde yaşayan yerinden edilmiş kişilerin işgücü piyasasının ihtiyaçlarına uygun kalifiye iş gücü olması, istihdam edilebilirliklerinin arttırılması ve sosyal entegrasyonuna katkı sağlanmasının amaçlandığını söyledi. Kılıçer, "Bugüne kadar proje kapsamında 360 kişi mesleki eğitimlerde, 284 kişi de destek eğitimlerinde eğitimlerini tamamlamış ve sertifika almaya hak kazanmıştır. Sertifika alan kursiyerlerimizden yüzde 6’sı halihazırda iş bulma olanağına kavuşmuştur" dedi.
"81 KADINA 1.3 MİLYON EURO HİBE DESTEĞİ VERDİK"
Projenin maliyetiyle ilgili de bilgiler veren Ali Kılıçer, şöyle dedi:
"Projemiz 2.5 milyon Euro gibi bir maliyet ile desteklenmektedir. Fakat bunun 1.3 milyon Eurosu’nu pilot il olarak ilimizde kendi işini kurmak isteyen ve hibe almaya hak kazanan 81 bayana hibe etmiş durumdayız. Geçtiğimiz yıl başvurularını yapan kadınların gerekli hibeleri hesaplarına yatmış ve 81 kadın girişimci kendi işini kurarak, hizmete başlamıştır. İzlemeye gittiğimiz vakit kadınların kendi işlerini itina ile yaptıklarını aktif bir şekilde çalıştıklarını görüyoruz."
TEKSTİL KENT İÇİN ELEMAN
Ayrıca tekstil kent içinde ara eleman yetiştirdiklerini belirten Kılıçer, "Tekstil ağırlıklı kurslara da önem verdik ve başvurularda iyi düzeyde. Aralık ayının sonuna kadar biz eğitim başvurularımızı alacağız. Şuana kadar 57 kişi bu branşlardan mezun oldu. 60 kişiye daha eğitimler vereceğiz. Hem kadın hemde erkek kursiyer kabul ediyoruz" dedi.
EĞİTİMLER VAN'IN İHTİYAÇLARI DOĞRULTUSUNDA
Açılan kursların çoğunluğu Van'ın ihtiyaçları doğrultusunda olduğunuda anlatan Kılıçer, "Bizim 2 bin kişiye ulaşma hedefimiz var. Van’ın yereldeki sorunlarını ele alarak bu mesleki başlıklarımızı oluşturduk. Bizim tam ihtiyacımız olan eğitimleri verdik vermeye de devam ediyoruz. İnşallah iş piyasasına daha güvenle bakan kişileri yetiştirmiş olacağız" dedi.
Van Valiliği AB Proje Koordinasyon Merkezi Teknik Destek Ofisi Mesleki Eğitimler Kilit Uzmanı Mehtap Tanrıverdi Derebeyli ise geçen yıldan itibaren bir çok kurslarının devam ettiğini bu yıl için ise 2. dönem olarak kursların startını vereceklerini belirtti. 2016 yılının Ekim ayına kadar devam edecek olan mesleki eğitim ve destek eğitim kursları ile daha fazla hedef kitleye ulaşmayı amaçladıklarını anlatan Derebeyli, son başvuru tarihinin ise 15 Aralık 2015 olduğunu söyledi. 16 farklı sektörde eğitimler verdiklerini anlatan Derebeyli, şöyle devam etti:
"Eğitimlerimizi şu an 360 kişi tamamladı. Devam eden eğitimlerimizde ise 402 kişi bulunuyor. Proje kapsamında 700 kişiye mesleki eğitim verilmesi planlanıyordu. Bunun yarısını aşmış durumdayız. 1300 kişiye destek eğitimlerimiz var. Bu eğitimleri daha çok ikinci yıla bıraktık. Özellikle iş piyasası ile görüşmeler yapıp proje kapsamında yeni meslek alanları belirledik. Bugün itibariyle kampanyamıza başladık."

FOTOĞRAFLI