Mithat ÜNAL/ANAMUR (Mersin), () - MERSİN'in Anamur İlçesi'nde, Muz Üreticileri Birliği'nin (Muz-Bir) 1 lira 90 kuruş olarak duyurduğu muz fiyatı, üreticilerin tepkisini çekti.
Muz fiyatının düşmesi üzerine Kaymakamlık Toplantı Salonu'nda düzenlenen toplantıda, kent yöneticileri ve üreticiler muz fiyatlarını tartıştı. Kaymakam Cengiz Cantürk, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Tuğrul, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ferudun Torunoğlu, Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş, Muz-Bir Başkanı Mehmet Güzel, komisyoncular ve muz üreticilerinin katıldığı toplantıda gergin anlar yaşandı. İç piyasada muz fiyatının düşmemesine rağmen Anamur ve Alanya'da 2 liranın altına inmesine tepki gösteren üreticiler, durum ile ilgili açıklama istedi.
NEDENİNİ ANLATTI
Gerginliğin artması üzerine kürsüye çıkan Muz-Bir Başkanı Güzel, şunları söyledi:
"Hükümet yerli muzun korunması için kolisinden 9.5 dolar, gümrüğe gelen ithal muzdan ise 15.5 dolar vergi alıyor. Ancak bazı firmalar koliyi 8.5 dolar göstererek 2.5 dolar vergi kaçırıyor. Aradaki kayıp 4 dolar da ithal muzdaki fiyatı düşürüyor. Muz fiyatlarındaki düşüşün bir başka nedeni ise 200 bin koli ithal muzun gümrüklerde bekletilmesidir. 200 bin koli muz Türkiye’ye girerse, uz 1.4- 1.5 lira olur. Muz dalda kalır."
'MERSİN MUZ İHTİSAS GÜMRÜĞÜ OLSUN
Tartışmaların ardından söz alan Ziraat Yüksek Mühendisi Bünyamin Kozak ise şöyle konuştu:
"Transit geçişlerden dolayı 9.5 dolar ödenen kota vergisi düşünce muzun maliyeti 2 liraya düşüyor. Yani vergiden kaçtığın zaman 2 liraya iniyor. Aynı ülkedeyiz ama bazı gümrükler, başka ilişkilerle muzun kolisini 6 dolara da kabul ediyor. Bu nedenle Mersin Gümrüğü'nün 'Muz İhtisas Gümrüğü' olması gerekiyor. Yani ithal muz Türkiye'ye sadece Mersin Gümrüğü’nden girmesi gerekiyor. Böylece ithal muz 9.5 doların altına inemeyecek ve kilosu 3.3 lirada kalacak. Böylece biz piyasaya gireceğiz."
Muz-Bir Başkanı Güzel, tartışmaların ardından toplantıya katılanlara muz ikramında bulundu.

FOTOĞRAFLI