Behçet DALMAZ/HAKKARİ, () - HAKKARİ'de, Silvan'da süren sokağa çıkma yasağı ve Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için yapılan yürüyüşte çıkan olaylarda plastik mermiyle yaralanan HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak, Hakkari Valisi Yakup Canbolat ve Emniyet Müdürü Resul Holoğlu hakkında suç duyurusunda bulundu.
Hakkari'de dün Cölemerik Öğrenci Derneği (CÖDER) tarafından yapılan yürüyüşte polisin attığı gaz bombasının isabet etmesi sonucu HDP Hakkari Milletvekilleri Abdullah Zeydan kolundan, Selma Irmak ise kulağına isabet eden plastik mermi ile yaralandı. Dün gece hastaneden taburcu edilen HDP'li Irmak, bugün adliyeye giderek Hakkari Valisi Yakup Canbolat ve Emniyet Müdürü Resul Holoğlu hakkında suç duyurusunda bulundu.
Adliye çıkışında açıklama yapan Milletvekili Irmak, milletvekilinin can güvenliğinin olmadığı bir yerde vatandaşın can güvenliğinin olmadığını söyledi. Irmak, "O nedenle bu ülke ölümlerin sokaklarda kol gezdiği, devletin kendi halkına çok kolaylıkla silah sıktığı ve silah sıkanların bir zamanların şerefli görüldüğü gibi korunduğu, kollandığı ve hiç bir şekilde ceza almadığı bir ülke görüntüsü ortaya çıkıyor. Biz bu olayda görev alan kolluk güçlerinin, özel harekat polislerinin, termal kameralı zırhlı araçlar içerisinde bulunan bize ateş eden poliserin görevden alınmasını istiyoruz. Vali hakkında suç duyurusunda bulunduk. Bugüne kadar Hakkari'de yaşanan bütün ölümcül olayların talimatının valilikten geldiğini çok iyi biliyoruz. Üstten bir talimat gelmeden bu kadar pervasız bir yaklaşım sergilenemez. Valinin de derhal istifa etmesini ve görevden alınmasını talep ediyoruz" dedi.
HALKIN SABRIYLA OYNAMAYIN
Adliye önünden ayrılan Irmak, daha sonra Hakkari Belediye binası önünde toplanan kalabalığa konuştu. Irmak, dün yapılan yürüyüşün barışçıl bir yürüyüş olduğunu belirterek, "Bu halk asla direnmekten vazgeçmeyecek, halk asla baskılara boyun eğmeyecek. Siz bizim umudumuzu kıramayacaksınız ve siz ateşle oynuyorsunuz. Bu ateş önce sizi yakacak. Bu ülkenin sorunu sayın Öcalan'ın üzerindeki tecridin kaldırılması ve müzakare sürecine kalındığı yerden devam etmesi ile çözülecektir. Ama şunu da biliniz ki; biz çaresiz de değiliz. Biz çözümsüz de değiliz. Kendi çözümümüzü kendimiz de oluşturabiliriz. Evet Cizreye giremediniz, Silvan'a da giremiyorsunuz. Yarın öbür gün bütün Türkiye, bütün Kürdistan Silvan ve Cizre olabilir. Bunu siz kendiniz yaratıyorsunuz. Bu halkın sabrı ile oynamayın. Öfkesini ortaya koymasına zemin sunmayın. Zira bu halkın öfkesi çok keskindir ve o öfkede sizi boğabilir" dedi. Toplanan kalabalık oturma eyleminin ardından olaysız dağıldı.

FOTOĞRAFLI