Bosna Savaşı’nda Müslümanlara uygulanan baskı, katliam ve tecavüzler nedeniyle topraklarını terk etmek zorunda kalan mülteciler, bugün Bosna Sırp Cumhuriyeti sınırları içerisinde kalan evlerine geri döndüklerinde savaş öncesini andıran adaletsiz uygulamalar ve zulümlere maruz kalmaya devam ediyor.
1990’lı yıllarda yaşanan Bosna Savaşı’nda evini terk etmek zorunda kalan Muniza Opraşiç (79), yıllar sonra memleketine geri döndüğünde bir başka zulümle karşı karşıya kaldı. 1992 yılında Bosnalı Müslümanlara yönelik etnik temizlik sürecinde Vişegrad’daki Okruglo köyünü terk etmek zorunda kalan Opraşiç ailesi, uzun yıllar mülteci olarak başkent Saraybosna’da yaşadı. Fakat Opraşiç ailesine ait ev, bölgede Müslümanlara ait birçok evle aynı kaderi paylaşarak Sırp bir aile tarafından işgal edildi. Hukuksuz bir şekilde eve yerleşen Mladen Jokiç ve ailesi, kendi inisiyatifiyle harap haldeki evi tadilattan geçirerek kapı ve pencereleri yeniledi. Opraşiç ailesi, Saraybosna’da kiraladıkları bir evde mülteci olarak hayatlarını idame ettirirken, Bosnalı Sırp aile Boşnak aileye ait evinde kendi mülkleri gibi yaşadı.
Muniza Teyze, 2003 yılında ailesine ait eve geri döndüğünde büyük bir şok yaşadı. Evini işgal eden Bosnalı Sırp aile, yıllarca ücretsiz kaldıkları evi yeniledikleri için mülkün hukuki sahibinden tazminat talep ederek mahkemeye müracaat etti. Mahkeme sonucu dava, garip bir şekilde evi işgal eden Bosnalı Sırp davacıların lehine sonuçlandı. Vişegrad Mahkemesi, Muniza Opraşiç’i 8.816,26 KM (yaklaşık 4400 Euro) tadilat bedeli ve 12 bin KM (yaklaşık 6 bin Euro) mahkeme harcı ile faiz bedeli ödemeye mahkum etti. Rahmetli eşinden kalan 320 KM (yaklaşık 160 Euro) tutarındaki emekli maaşı ile yaşayan Muniza Teyze, mahkeme kararı doğrultusunda maaşından her ay 100 KM, muhtemelen yaşadığı süre boyunca, Jokiç ailesine ödeme yapmak zorunda kalacak.
Adaletsiz bulduğu karara karşı bir hukuk mücadelesi vermek için ne parası ne de gücü olmadığını belirten Muniza Opraşiç, kendisine ait evi tadilattan geçiren Jokiç ailesinin karşılığında para talep ettikleri kapı ve pencereleri de yine Boşnak Müslümanlara ait terk edilmiş evlerden sökerek getirdiklerini, fakat bunu itiraf etmek istemediklerini söyledi.
Evini işgal eden ailenin mahkemeye yaptıkları sözde tadilata ilişkin hiçbir fatura ve delil göstermemiş olmalarına rağmen mahkemenin davacılar lehine hükmettiğine de dikkat çeken Muniza Teyze, kararın siyasi olduğunu ve Bosna Sırp Cumhuriyeti sınırları içerisinde kalan topraklarına dönmek isteyen Müslüman Boşnaklar’a burada istenmedikleri mesajı verilmek istendiğini ifade etti.
Emekli maaşından 100 KM’i her ay diyabet ve diğer hastalıkları için almak zorunda olduğu ilaçlarına ayırdığını ifade eden Muniza teyze, gücü olmasa da bu adaletsizliğe karşı elinden geldiğince mücadele edeceğini vurguladı. Muniza teyze, ayrıca Türk makamlarından da kendisine destek verilmesini istedi. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na (AGİT) göre Muniza Opraşiç’in içinde bulunduğu durumun Bosna Hersek’te bir istisna olmadığı biliniyor.