Mustafa BAĞDİKEN/ İZMİT(Kocaeli) () - YÜKSEK Hızlı Tren Hattı (YHT) inşaatının başladığı 2011 yılından itibaren DDY'nin bazı noktalarda tamamen kaldırdığı yük trenlerinin geçiş yaptığı konvansiyonel hat yakında yeniden çalışmaya başlayacak. 
Devlet Demir Yolları, Yüksek hızlı Tren Hattı inşaatıyla birlikte tüm hattı yenilemiş, bazı bölgelerde eski hatları kaldırıp Yüksek Hızlı Tren geçişlerine uygun iki hat yapmıştı. Ancak YHT hattına paralel olarak devam eden yük trenlerinin gidip gelebileceği konvansiyonel hat, İzmit Garı'nın giriş ve çıkışında yapılmadığı için yük trenlerinin ancak akşam 20.00 ile sabah 06.00 arasında YHT hattından geçiş yapmasına izin veriliyordu. Bu durum da özellikle Derince Limanı ile bölgedeki diğer limanları kullanan başta otomotiv sektörü olmak üzere deniz yoluyla mal getirip götüren firmaların işini zorlaştırıyordu. 
Devlet Demir Yolları, bu sorunu çözmek ve her iki yönden İzmit'in giriş ve çıkış noktalarına kadar gelmesine rağmen burada kesilen konvansiyonel hattı birleştirmek amacıyla çalışma başlattı. Bir süredir devam eden bu çalışma ile, mevcut YHT hatlarına paralel olarak sadece yük trenlerinin geçiş yapabileceği hattın döşenmesinde son aşamaya gelindi. İzmit kent içinden geçen hatta da devam eden bu bölümlün uzunluğunun her iki yön dahil yaklaşık 1800 metre olduğu, tamamlandığında yük trenlerinin YHT hattına paralel olarak buradan günün 24 saati yük taşımacılığı yapabileceği belirtildi.

FOTOĞRAFLI