ÇANAKKALE'de yaşları 7 ile 17 arasında değişen 200 öğrenci, Parion Antik Kenti ile Apollon Smintheus Tapınağı tarihi alanındaki kazı çalışmalarına katıldı.
Çanakkale'de Truva Antik Kenti, Parion Antik Kenti ile Apollon Smintheus Tapınağı kazılarının ana sponsorluğunu sürdüren İçdaş Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım A.Ş. (İÇDAŞ) tarihi mirasa karşı farkındalık oluşturmak amacıyla bu yıl ikinci kez 'küçük arkeologlar' etkinliği düzenledi. Yaşları 7 ile 17 arasında değişen 200 öğrenci kazı alanlarında çalıştı. Etkinliğin ilk gününde Parion Antik Kenti'nde kazı başkanlığı yapan 19 Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Vedat Keleş tarafından öğrencilere bilgi verilerek simülasyon alanında kazı uygulaması yapıldı. Dünyanın sayılı, Türkiye'nin ise en büyük tarihi kazısının yapıldığı milattan önce 8'inci yüzyıla ait Parion Antik Kenti'ndeki tiyatroda küçük arkeologlar için kazı alanı oluşturuldu. Küçük arkeologlar, toprağın altına önceden yerleştirilen bazı objeleri gün yüzüne çıkarmak için çabaladı.
TARİHİ ESERLERİ KORUMA BİLİNCİ
Parion Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Vedat Keleş, uygulanan proje ile çocukların ve gençlerin tarih bilincinin gelişeceğini belirterek "Tarihi eserleri korumak çok önemli. Bu nedenle bu uygulamayı yaparak çocukların ileriki yaşlarda daha hassas olmalarını hedefliyoruz. Türkiye toprakları arkeolojik değerlerle dolu. Etkinliğe katılanlara arkeoloji bilimini de anlamalarını ve bu arkeolojik eserlerin hangi süreçlerle ortaya çıkarıldığını görmelerini sağlıyoruz" dedi.
Uygulamanın ikinci günü ise küçük arkeologlar Çanakkale'nin Ayvacık İlçesi Gülpınar Köyü'ndeki Hellenistik döneme ait (M.Ö. 330-30) Kuzey Batı Anadolu'nun en önemli kutsal alanlarından olan Apollon Smintheion Tapınağı alanında kazı yaptı. Kazı başkanı Prof. Dr. Coşkun Özgünel tarafından bilgilendirilen küçük arkeologlar, Küçük Arkeolog Katılım Belgesi aldı.

FOTOĞRAFLI