Birçok Türk bölgesinde kutlanan Hıdırellez Orta Asya ve Balkan bölgeleri başta olmak üzere birçok ülkede gelenekselleşmiştir. "Hıdırellez bayramı ritüelleri", "2022 Hıdırellez ne zaman?" detayları sizin için yazdık...

HIDIRELLEZ NE ZAMAN?

Hıdırellez bayramı yüzlerce yıl  öncesine dayanarak gelenekselleşmiş olarak kutlanıyor. Bu sene ve her yıl olduğu gibi 5-6 Mayıs tarihlerinde kutlanıyor. Bu yıl Hıdırellez kutlama tarihleri Perşembe ve Cuma günlerine denk geliyor. Hıdırellez kutlamaları 2022 yılında 5 Mayıs Perşembe akşamı başlayacak, 6 Mayıs Cuma ikindi ezanında bitecek.

HIDIRELLEZ NEDİR?

Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan Hıdırellez bayramı mevsimlik bayramlardan birisidir. Hızır ve İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak bilinir.Baharın gelişi olarakta kutlanan Hıdırellez bayramıdoğanın canlandığı gün olarak adlandırılır.

HIDIRELLEZ RİTÜELLERİ 

Hıdırellez bayramının en bilinen gelenekleri arasında en yaygın olanı gül ağacı altına dilek dilemektir. Bu gelenek Hıdırellez akşamında gerçekleştirilir. Dilekler bir kağıda yazılıp gül agacına asılır. Deniz kenarında olanlar sabahın erken saatlerinde gün aydınlanmadan kıyıya ev isteyen ev resmi, araba isteyen araba resmi çizebilir. Hıdırellez sabahı da ilk iş gül ağacının dibine gidilir ve o notlar alınıp suya bırakılır. Hıdırellez akşamında bir diğer dilek dileme biçimi de gül ağacına para asmaktır. Asılan paralar ve dilekler 6 Mayıs 2020 sabahı erkenden geri toplanır. Para cüzdana konulur ve yıl boyunca o para harcanmaz. Hıdırellez parası kişiye o yıl boyunca darlık ve parasızlık yüzü göstermez. Hızır'ın gezdiği kabul edilen yeşil yerlerde dolaşıp çiçek toplanır, oyunlar oynanır,suyun olduğu yerlerde ateş yakılarak ateşin üzerinden atlayarak dilek dilenir. Hızır'ın eli değen şeylerin dolup taştığı rivayeti nedeniyle Hızır günü arifesinde yiyecek kaplarının, para keselerinin ağzı açık bırakılır.Anadolu'nun bazı bölgelerinde ise Hıdrellez günü yapılan duaların ve isteklerin kabul olması için sadaka vermek oruç tutmak ve kurban kesmek gibi adetler bulunmaktadır.  

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.